AKTUELNO

Dušan Bajatović, potpredsednik SPS-a i direktor "Srbijagasa", komentarišući izbore za Kongres SAD-a izjavio je da ne vidi da će se nakon njih mnogo toga promeniti u Americi.

- Ja ne vidim da će se nešto epohalno promeniti u Americi. Nije se desio nikakav anti-Trampovski talas. Koliko ja znam, tradicionalno je da se predsednik malo kazni na ovim izborima i ovo će biti malo obuzdavanje Trampa - ocenio je Bajatović za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, interesantno je što je Barak Obama vodio kampanju demokrata, a Donald Tramp republikanaca.

- To znači da demokrate još uvek nemaju kandidata za 2020. godinu. Važno je reći da je Tramp počeo čišćenje Stejt departmenta. To je u stvari uklanjanje delova te „Duboke države“ koja je bila oličena demokratama. Tramp će u naredne dve godine sigurno imati taj unutrašnji front a administraciji, jer jedna od ozbiljnih mana njegove vlasti do sada su bile te česte promene i to što on nije uspostavio svoju administraciju - izjavio je Bajatović.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, to je jedna velika tuča unutar same Amerike u kojoj Tramp nije uspeo do kraja da sruši ono što se zove“Duboka država“.

- Demokrate su u kampanju uložile duplo više novca nego što su to uradili republikanci, što je meni bilo veoma interesantno - zaključio je Bajatović.

Srbiji je bitna cena gasa i zaštita energetske energetske bezbednosti Srbije

Odgovarajući na pitanje da li postoji pritisak da se pređe na američke škriljce, Bajatović kaže da postoji, ali da Srbiji to cenovno ne odgovara.- Nama je bitna cena i zaštita energetske bezbednosti Srbije i zaštita srpskih ekonomskih interesa. Tako treba da se ponašamo - kazao je Bajatović i dodao:- Činjenica je da mi gas uglavnom kupujemo od Rusa. Biće možda i neki južni koridor, kojim prete Amerikanci, iz Izraela, sa Kipra. Sad imamo dve vrste gasovoda. Daj Bože da uradimo produžetak Turskog toka, to je komercijalni gasovod, to je neka ruska varijanta - kazao je Bajatović.Prema njegovim rečima, Evropska komisija će sigurno biti pritisnuta da podržava Amerikance.- Koliko će se to odraziti na Srbiju? Ja bih rekao da Srbija kao mala zemlja treba da razgovara sa svima, jer mi na taj način pravimo sebi prostor za političko delovanje -ocenio je Bajatović.

Bivši dopisnik "Politike" iz Vašingtona Milan Mišić ocenio je da je rezultatima izbora za Kongres SAD-a američki politički sistem uravnotežen.

- Glavni rezultat jeste da je američki politički sistem ishodom ovih izbora donekle uravnotežen. Onaj sistem međusobnih kontrola i ravnoteže je sličniji onome što su ustavotvorci još pre dva veka zamislili. Time što su demokrate postale većina u Predsedničkom domu dobijena je mogućnost pokretanja opoziva predsednika - izjavio je Mišić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, demokrate moraju da vode računa jer se konačna odluka o tome donosi u Senatu, gde su republikanci povećali prednosti.

- Za opoziv je potrebno da se za to izjave dve trećine senatora. Ovi izbori su još jednom pokazali duboku podeljenost Amerike, na urbanu i na ruralnu. Ovo je prvi put posle osam godina da se situacija u Kongresu donekle uravnotežila - ocenio je Mišić.

Prof. dr Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti rekao je da Amerika ne želi da ima predsednika, ma kako se on zove, koji ima silu u rukama i neograničenu moć.

- Gospodin Tramp, odnosno republikanci, dobili su gornji dom i Tramp će imati priliku da imenuje najviše funkcionere u njegovoj administraciji. U Americi su najvažniji oni koji donose zakone i oni koji daju pare, drugim rečima, treba očekivati njihov unutrašnji sukob, kongresne istrage koje se odnose na ličnu imovinsku kartu gospodina Trampa i njegovu saradnju, kako ga optužuju demokratski oponenti, sa ruskim partnerima - izjavio je Trifunović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, kada Amerika ima unutrašnji problem, ona taj problem plasira ka inostranstvu, da se unutrašnji problemi, kako kaže Trifunović, zamagle spoljnim krizama.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Amerika

#Dušan Bajatović

#kongresmen

'