AKTUELNO

Izbori za Bošnjačko nacionalni veće u Sandžaku stvorili su nepotrebnu tenziju, kao da su važniji od američkih, proizveli su i dobili potpuno bespotrebno toliko pažnje, rekao je ministar trgovine i lider SDPS-a Rasim Ljajić.

Ministar je povodom izbora za Bošnjačko nacionalno veće u Sandžaku, rekao da su se s obzirom na kampanju koja je vođena, izbori pretvorili u nešto potpuno drugo.

- Pogledajte sve druge izbore, koji su se dešavali kod drugih nacionalnih zajednica, nigde nije bilo toliko tenzija, toliko napetosti, čak ni tolike pristutnosti u javnosti - rekao je Ljajić i dodao:

- Ovi izbori su se predstavili kao da su važniji od američkih, toliko su pažnje dobili i proizveli potpuno nepotrebnu tenziju.

Kako kaže, liste koje su učestvovale, a pre svega Zukorlićeva i Ugljaninova, slale su poruke koje nemaju veze sa njihovim nadležnostima.

- Govorili su o visokim političkim temama, o verskim zajednicama, o asfaltiranju ulica, o svemu onome što taj savet uopšte ni ne radi. Ovo je bio izbor koje veći, ko je manji musliman, ko je za jednu, a ko za drugu islamsku zajednicu. Potpuno je promašena tema izbora. Saveti će sada da se bave onim temama koje su od značaja za očuvanje entiteta jedna manjine - rekao je Ljajić.

On je rekao da su oni pre osam godina podržali jednu nevladinu organizaciju, a da drugi put uopšte nisu učestvovali.

Foto: TvPink Printscreen

- Naše biračko telo nije takvo da su za njih ovi izbori interesantni. Drugačije je političko opredeljenje. Više su građanski opredeljeni nego nacionalno. Upravo zato mi na ovim izborima i ne učestvujemo. Ako se pojavi neka lista, mi možemo da je podržimo i to se ovde i desilo - rekao je Ljajić.

Kako kaže, učinilo im se da su po porukama koje šalju najbliži nacionalnim interesima.

- Nemam drugo objašnjenje, neko činjenicu da je ova brutalna kampanja Zukorlića, okrenula glasače prema Ugljaninu.

On je rekao da je otežan proces formiranja veća sa Ugljaninovim ekstremističkim izjavama i stavom.

- Da su date u 90-tim godinama bile bi pregrube, a kamoli danas. Garantujem da su ljudi koji to slušaju shvatili da je previše. Moja preporuka bi bila da naprave spisak i predlog sporazuma i da se taj savet depolitizuje. Ne da se zamenjuju teze - rekao je Ljajić.

Ministar trgovine Rasim Ljajić prokomentarisao je i odluku Prištine da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije, i rekao da je na testu i ispitu Evropska komisija, kao i da  danas očekujemo meru ili izjavu njihovog predstavnika.

- Ova odluka mora da bude suspendovana ako Cefta postoji, izjavio je Ljajić.

On je rekao da se, ako se to ne dogodi, može konstatovati da Cefta u onom obliku u kom je formirana 2006. godine više ne postoji.

Foto: TvPink Printscreen

- Evropska komisija mora hitno da reaguje i da odgovori da li Cefta više postoji ili ne, i u kom sastavu. Ako Kosovo ovako unilateralno protiv dve zemlje članice Cefte uvodi barijere, onda Kosovo ne treba da bude deo Cefte. Ili smo svi u Cefti ili da se kaže da Cefta ne postoji - rekao je Ljajić.

Dodao je da Kosovo ne može da bude deo Cefte i da "koristi njene benefite", a da uvodi mere kako mu "padne na pamet", jer, kako je ocenio, to nisu mere, već "ograde i fizičke barijere za slobodnu trgovinu".

Prema njegovim rečima, ova odluka privremenih institucija u Prištini motivisana je iz dva razloga - političkog i ekonomskog.

- Politički da se demonstrira odlučnost ispred vlastite javnosti, jer svaki gest protiv Srbije donosi politički poen i utiče na rejting. Ekonomski razlog se krije iza ovih političkih, a nisu ni klasični ekonomski, već interesni razlozi različitih grupacija proizvođača na Kosovu, koji bi povećanjem ovih taksi sprečili konkurenciju koja dolazi iz Srbije i iz toga profitirali - ukazao je Ljajić.

Podseća da se to dogodilo i s brašnom, kada su privremene prištinske institucije odlučile da uvedu dodatne takse na brašno, nakon čega je brašno na Kosovu poskupelo 30 odsto.

- Zato što je manja konkurencija i proizvođači sa Kosova su brašno mogli da prodaju po većim cenama - objasnio je Ljajić.

#Novo jutro

#Rasim Ljajić

'