AKTUELNO

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, govoreći o pitanju nestalih osoba, rekao je da je veoma važno da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović podržali taj proces.

- Potrebno je istaći da na srpskoj strani postoji apsolutna spremnost da se ova problematika rešava. Ono što treba još da se zna, tela nisu u Srbiji. Znači, 378 naših državljana i dalje tražimo u Hrvatskoj, 670 lica srpske nacionalnosti, čije su porodice proterane i žive ovde, koje su kod nas prijavile nestanak svojih najmilijih, su i dalje u Hrvatskoj, po nekim stratištima, grobljima, ne znamo više gde - kazao je Odalović za Novo jutro televizije Pink.

Kako dodaje, tela Hrvata koji se traže su u Hrvatskoj.

Foto: TvPink Printscreen

- 931 telo se nalazi u Osijeku i na Šalati, tela koja su pronađena, ali nisu identifikovana. Pitanja koja se postavljaju nama i ono što se od nas traži, a od nas se traži dodatna pretraga arhiva, ja nemam problem da na tu temu razgovaramo. Što se tiče toga predsednik Vučić je dao vrlo jasan nalog službama, da se još jednom pretraže arhive do detalja i da sve što se u arhivama pronađe, što može da pomogne u rasvetljavanju sudbine nestalih lica da se stavi u funkciju - izjavio je Odalović.

On je istakao da je u Srbiji 1.385 tela ekshumirano, od kojih je 900 tela bilo od kosovskih Albanaca, koja su pronađena u izmeštenim grobnicama u Srbiji, a da je 485 tela rečnim tokovima, Savom i Dunavom, u periodu od 1991. godine do 1995. godine doplutalo na ove prostore.

- Tela su tada kao NN lica sahranjena, kasnije smo zajedno, na krajnje transparentan način sa predstavnicima svih komisija ekshumirali ta tela, uzeli DNK-a uzorke, izvršili identifikaciju i predali tela. Bosni i Hercegovini smo predali 137 tela, odnosno etintetu u Sarajevu, muslimansko-hrvatskom, a 27 smo predali Republici Srpskoj, 101 telo smo predali republici Hrvatskoj. Mi prosto nemamo taj problem, nemamo nijedno telo poznato na teritoriji Srbije, a da ga nismo ekshumirali - kazao je Odalović.

Kako dodaje, arhive nisu samo u Srbiji, poseduje ih i NATO, mirovne misije, OEBS i razne vladine i nevladine organizacije.

Kosovo - projekat moćnih zapadnih zemalja

Komentarišući pitanje Kosova i to što je ove godine devet zemalja povuklo priznanje nezavisnosti, Odalović je rekao da je Kosovo projekat moćnih zapadnih zemalja , a da je njihov novi projekat da tu samoproglašenu nezavisnost prizna što više država.

Foto: TvPink Printscreen

- Njihov projekat u koji su uložili mnogo i u dobroj meri svoju domaću javnost lagali o tome šta se dešavalo na prostorima Kosova i Metohije, pripremali scenario da opravdaju bombardovanje, tako da su oni neko ko u ovom trenutku nije ciljna grupa, da mi očekujemo da oni promene svoje odluke - rekao je Odalović i dodao:

- Oni su važni u delu toga što predsednik Vučić radi, to je da se u tim krugovima, gde je ponašanje bilo takvo da nisu želeli da pričaju na tu temu, ta tema se otvorila i mnoge od tih zamalja imaju stav da podržavaju komproimsno rešenje između Beograda i Prištine - izjavio je Odalović.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Veljko Odalović

'