AKTUELNO

Kako za "Novo jutro" ističe prof. dr Milenko Dželetović, ovakve transakcije ne mogu biti privatna stvar, jer su se dešavale dok je Jeremić bio javni funkcioner. Podvlači da je reč o impozantnoj cifri koja podrazumeva ozbiljno objašnjenje.

Lideru Narodne stranke na račune je uplaćeno ukupno 7,9 miliona dolara. Prema navodima lista "Informer" Vuku Jeremiću je od strane Katara uplaćeno 320.000 dolara, a osim 200.000 dolara koje je dobio od ambasade Katara iz Berlina, Jeremić dobio i 120.000 dolara od katarske ambasade u Vašingtonu. Ekonomista prof. dr Milenko Dželetović kaže da ova vest "samu sebe komentariše".

- Trebalo bi da Jeremić ima neko objašnjenje za to odakle ovakav transfer, u koje svrhe i namene i da li je protok sredstava bio legalan - kaže Dželetović za Pink.

Foto: TV Pink

Ističe da ovo ne može biti njegova privatna stvar, pre svega budući da je u tom periodu bio javni funkcioner. Zato će, ističe, Jeremić morati da objasni gde je i u koje namene utrošen ovaj novac, ističe dr Dželetović. Podvlači da je reč o impozantnoj cifri koja podrazumeva ozbiljno objašnjenje, ako ga ima.

U skladu sa novim zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, koji je u našoj zemlji stupio na snagu 1. aprila, banke imaju obavezu da utvrde da li ste funkcioner, član uže porodice funkcionera ili bliski saradnik funkcionera. Ovaj zakon, kako objašnjava Dželetović, sprečiće slučajeve kao što je Jeremićev. Podvlači i to da javni funkcioneri moraju imati transparentne finansije.

Govoreći o formiranju tzv. vojske Kosova istoričar Predrag Marković kaže da je strašna činjenica da postoji podrška velikih sila i ocenjuje vojsku Kosova kao zlokobnu.

Foto: TV Pink

- Naš manevarski prostor se sužava i situacija sa KiM je teška toliko da biramo između katastrofe i kataklizme - kaže Marković.

Dželetović se slaže da je situacija teška, da se ne poštuju osnovni pravni akti, te da je stalne članice Saveta bezbednosti minisraju sve što je dosad postignuto u razgovorima, tako što pružaju podršku vojsci Kosova.

Foto: TV Pink

- Rezolucija 1244, Ustav i svi međunarodni pravni akti, sve je na našoj strani, a Srbija je u poslednje vreme preduzela sve što je bilo u njenoj moći da se približi rešenju. Ipak, druga strana ignorisala je svoje obaveze i svojim ponašanjem izvršila je direktan atak na međunarodnu zajednicu - kaže dr Dželetović za Pink.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Vuk Jeremić

'