AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio odluku opštinske vlasti u Pljevljima da zabrani održavanje tradicionalne Svečane akademije u Domu vojske povodom krsne slave grada Svete Petke i 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja Srbije i Crne Gore.

Nazivajući takvu odluku skandaloznom, Linta kaže da je opštinska vlast u Pljevljima prekršila Ustav Crne Gore zabranivši Srbima da obeleževaju svoje nacionalne i verske praznike i neguju vrednosti oslobođenja i ujedinjenja.

Linta u saopštenju za medije navodi da je to još jedan dokaz da vlast u Crnoj Gori krši ljudska i nacionalna prava srpskog naroda i sprečava ga raznim "diskriminatorskim merama" da neguje svoj nacionalni i kulturni identitet.

- Krajnji cilj vlasti u Crnoj Gori jeste da što veći broj Srba natera da promene svoj identitet i da se u nacionalnom pogledu izjašnjavaju kao Crnogorci - uveren je Linta koji kaže da je zbog toga potrebno da Srbija pokrene stalni dijalog sa zvaničnom Podgoricom kako bi se poboljšao položaj srpskog naroda u Crnoj Gori u skladu sa evropskim normama i kovencijama.

#Crna Gora

#Miodrag Linta

#Srbija

'