AKTUELNO

Kako kaže, radi se o velikim promenama i identitetu koji Zaev hoće da promeni.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je prilikom posete Skoplju da je "80 glasova podrške Prespanskom sporazumu u Sobranju predstavljaju istorijsku prekretnicu i otvaraju put evropskoj budućnosti Makedonije i makedonskog naroda". Palmer se ovom prilikom sreo sa predsednikom Vlade Makedonije Zoranom Zaeivim, sa većinom predstavnika albanskih stranaka, ali ne i sa predsednikom naveće opozicone stranke VMRO DPMNE.

Foto: Tanjug

Postavlja se pitanje da je neka vrsta poruke Makedonije i saopštenje Saveta Evropke u kome se pozdravlja izražena volja makednoskog naroda referendum uspeo. Od potrebnih 50+1, izašlo izašlo 36,89 procenata onih koji imaju pravo glasa. međutim, to nije sprečilo Mogerini i Hana da kažu „da je na referendumu većina rekla da Prespanskom sporazumu“.

Ivo Kotevski Direktor centra za komunikacije VMRO DPMNE za Pravac kaže da se Makedonija suočava sa velikim problemom u ovom trenutku. Kako kaže, radi se o velikim promenama i identitetu koji Zaev hoće da promeni

Foto: TvPink

- Postoje različite informacije, i predlozi. Neki bi da prođe vreme i da postoji sporazum koji će pomoći Makedonij da produži svoj put a ne promeni ime i identitet - kaže Kotevski.

On dodaje da je komplikovana situacija, a da je u makedonskoj skupštini bilo drame.

- Sednica je bila zakazana i nije uspelo da se obezbedni za dvotećinsku većinu. Nakon svega, glasalo se u 22 uveče. Ceo dan je trajala drama i tenzija, a skupština je bila opkoljena specijalicima. Sve ono što nije po evrpskim standardima - objašnajva Kotevski, i to ne liči na zemlju koja treba da uđe u EU.

- Osam poslanika opozicije nije izdržao pritisak koji je vršen na njih mesecima, pa su izneverili članove stranke i svoju stranku. Oni su izneverili i Makednoski narod. Pored pritiska na refenrendumu, pritiska, od Merkel i puno oficijalnih lica i članova EU, narod nije dao legitimitet izeđu premijera Zaeva i Ciprasa - ističe Kotevski.

Činjenica je i da premijerka VB, Tereza Mej, podržava ulazak Makedonije u EU i NATO, iako je VB pre dve godine započela izlazak iz te iste EU.

Foto: Tanjug

- Mi nikom stranom državniku ne možemo da zamerimo to što oni propagiraju - smatra Kotevski, dodajući da zapadni lideri traže da ovaj sporazum prođe jer ih zanima da Republika Makedonija prođe u NATO i EU, jer oni ne znaju kolika je cena tog Prespanskog sporazuma.

- Oni žele da Makedonija nema smetnji za članstvo, a njih ne zanima koja je cena koju mi plaćamo sa ovim sporazumom - objašnjava Kotevski.

Foto: Tanjug

Kotevski veruje da bi Zaev brio prinuđen na vanredne i parlemantarne izbore, a ankete pokazuju da bi on tada bio poražen.

- Mi bi tada imali više ingerencija i mogli bi da propagiramo svoje stavove za koje se borimo - dodaje Kotevski.

#Emisija Pravac

'