AKTUELNO

Gosti Nacionalnog dnevnika smatraju da i vlast i opozicija treba da podrže predsednika Vučića u nameri da konačno reši pitanje Kosova.

Jučerašnji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metjua Palmera najviše je bio u znaku dijaloga Beograd - Priština, kao i o vesti o formiranju tkz. vojske Kosova.

Milan Lađević glavni urednik Srpskog telegrafa kaže da je Amerika ta koja je ima odlučujuću reč što se tiče situacije na Kosovu, ali da pre svega želi Srbi i Albanci pokušaju da sami reše problem.

Foto: Tanjug

- Niko više nema vremena da se bavi Albancima i nama. Amerikanci su zaista promenili stav kada je u pitanju Srbije i nezavisnog Kosova. Sada su oni bili spremni da spuste loptu, i da se postigne neko rešenje koje će bit na obostrano zadovoljstvo. Suština je da mi sutradan imamo normalnu okolinu u ovom delu Evrope - rekao je Lađević gostujući u jutarnjem Dnevniku Pink televzhijije dodajući da je Palmer došao u Srbiju i da je prilikom svoje posete rekao da da bilo koji trajan sporazum mora da bude win-win za obe strane, i da veruje da je predsednik Vučić dobro procenio celokupnu situaciju.

Foto: TvPink Printscreen

- U suprutnom sledi dosta problema i Srbima i Albancima. Nije predsednik Vučić lud što želi da reši ovaj problem. Albanci su deset godina mlađa nacija, imaju podršku, mogu da formiraju vojsku Kosova, može da se desi da upadnu na Sever Kosova i šta onda dobijamo. Ovde su ljudi za Kosovo, dok drugi žele zamrznute konflikte. Sve te sukobe koji postoje koriste susedi - rekao je Lađević.

Sa tim se složio i Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost koji se osvrnuo na Palmerovu izjavu da dogovor ne može da bude gubitnički ni za koju stranu, već da svi treba da budu zadovoljni.

Foto: Beta

- Očigledno je ta naša diplomatska ofanziva urodila plodom. SAD ima više razumevanja za naše stavove. Može se lako desiti da demokrate preuzmu poslanički dom, to znači da će Tramp imati manje prilike za manevrom. Činjenica je da je Amerika ključni dil broker ovde, EU je posrednik ali nemaju ni jedan instrument pritiska na Alabance, jer oni zavise bukvalno od Amerike - ističe Rajić.

Foto: TvPink Printscreen

- Palemer je rekao da Amerika neće direktno da se meša u odnos Srbije i Albanije. Bela kuća, Pentagon, kongres i Stejt departent i to je spoljna politika Amerike i to je ono što to utiče i na pokušaj dogovora Beograda i Prištine. Moj utisak je da Amerikanci nisu rezolutno protiv razgraničenja, već žele da vide u kom pravcu će to da ide. Albanci nemaju takođe jedinstven stav, bitno je što smo mi u diplomatskoj ofanzivi - dodaje Rajić.

Sagovornici jutarnjeg Dnevnika osvrnuli su se i na stavove opozicije,konkreno Vuka Jeremića, koji ne podržavaju predsednika Vučića u nameri da reši pitanje oko KiM.

- Nas treba da zabrine ponašanje tog dela opozicije, jer je autistično. Ja ne verujem da Vuk Jeremić ne vidi da je ovo pravo vreme za rešavanje pitanja Kosova, i da zamrznuti konflikt nije pravo rešenje. Stanje će biti sve gore i gore, Srba će tamo biti sve manje i manje, a Albanski uticaj i u Srbiji će biti veći. Mi ćemo kroz koju deceniju biti u situaciji da razgovarmo sa njima o Topličkom, ili Pčinjskom okrugu. Njih za to prostonije briga. Oni imaju interes da se vrati na vlast, da nameštaju tendere, da se zarađuje na leđama naroda, a nakon svega nije bitno šta će biti sa Srbijom - završava Rajić.

#Aleksandar Vučić

#Amerika

'