AKTUELNO

Dokumentarno-igrani film ''Gazivode, putevima Jelene Anžujske'', otkriće decenijama skrivane tajne i pružiti odgovor zašto je to jezero na severu Kosova i Metohije ključna tačka ne samo kao prirodni resurs već i kao srpski spomenik kulture.

U veštačkom jezeru, koje je nastalo u kotlini Ibarskog Kolašina početkom 1970-tih godina, otkriveni su ostaci dvora čuvene srpske srednjovekovne kraljice Jelene Anžujske, kula zvonara iz 13. veka, dve srednjiovekovne crkve i devet rimskih nekropola.

Autor filma Dušan Jovović kaže da je ovaj istraživačko-istorijski film o Gazivodama revolucionarni projekat.

Foto: TV Pink Printscreen

- Film se bavi likom i delom Jelene Anžujske, ali kroz to se bavimo i istraživanjem i onim što smo pronašli i ispod i u okolini jezera, kao i istorijom potapanja jezera i kako je ono nastalo - kaže Jovović .

On kaže da su Gazivode dokaz da Albanci koji su silom zauzeli Kosovo i Metohiju nemaju svoje tragove na ovom prostoru.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svi tragovi koje smo našli u Gazivodama su kompletno srpski tragovi na prostoru Ibarskog Kolašina - rekao je Jovović.

Pored strateškog značaja Gazivoda, važno je da se zna da tu postoje ostaci srpske materijalne baštine koji svedoče o prisustvu srpskog naroda na ovim prostorima.

Foto: TV Pink Printscreen

Istoričar Nemanja Starović smatra da će to svakako poslužiti kao dodatni argument u naporima naše države da se spreče pokušaji promene istorijskog karaktera i identiteta KiM, kao i da se spreče pokušaji da se takozvana država Kosovo učlani u organizacije kao što je Unesko.

Film će rasvetliti zašto je majka svetog kralja Milutina i prabaka Dušana Silnog značajna, a istovremeno intrigantna istorijska ličnost.

#Gazivode

'