AKTUELNO

Premijer je rekao da očekuje da od maja prosečna plata iznosi više od 400 evra, a da će do 20. januara biti otvorena još tri poglavlja.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić rekapitulira 2016. godinu i odgovara na pitanja novinara na godišnjoj konferenciji.

Premijer je rekao da je 2016. godina bila jedna od najtežih i za Evropu i za svet, te da je uprkos neizvesnosti, terorizmu i ekonomskoj katastrofi, Srbija uspela da održi punu stabilnost i mir u državi, što je najvažniji cilj za 2017. godinu.

- Na ovako turbulentnom tlu stabilnost je teško održati, ali mi dajemo svoj maksimum - rekao je premijer, dodajući da je pored svega, za građane Srbije obezbeđena potupuna bezbednost unutar granica.

Vučić je istakao da građani danas žive teško, ali da će se rezultati teških i bolnih reformi uskoro osetiti. Zajedničko rešavanje problema i zajedničko poimanje muka nateraće Vladu da radi još vrednije na ekonomskoj obnovi državi. Ostvaren rast ove godine iznosi 2,75 odsto, istakao je Vučić, dodajući da je u prethodnom periodu ostvaren napredak i u poljoprivrednoj proizvodnji, infrastrukturi i industriji. Poseta turista je ove godine znatno veća od prethodne, a rast investicija je takođe primetan.

- Nismo imali većih privatizacija, što je izuzetno važno, a po nivou stranih direktnih investicija jači smo i od nekih članica EU - istakao je premijer.

Realne zarade ostvarile su rast od 2,5 odsto u ovoj godini, a u privrednom sektoru za 9 odsto.

Stopa nezaposlenosti smanjena je, kako je istakao, na 13,8 odsto, a da je pre nekoliko godina iznosila 25.

Srbija je, kako je rekao, uspela da postigne stabilnost ekonomije i njeno „dramatično ozdravljenje“.

Na Duing biznis listi napravljen je pomak od 44 mesta, što je razlog priliva investitora. Ove godine otvorene su 32 fabrike i nekoliko hiljada novih radnih mesta.

- Sledeće godine deo rasta od 3 odsto očekujemo uz uvećanu potrošnju, jer će od maja prosečne plate biti više od 400 evra – rekao je Vučić.

Izbegnuti su negativni efekti na privrednu aktivnost, što govori da Srbija nije ono što je bila, te da izbori ne utiču na privrednu aktivnost.

Kako je istakao, izgrađeno je 128 kilometara auto-puta.

- Očekujemo mnogo više sledeće godine, između ostalog i brojne pogodnosti za decu, đake i roditelje. Samo se nadam da ljudi od Srbiji ne žele da beže - istakao je premijer.

Kako je najavio, koridor 10 biće izgrađen tokom sledeće godine, kao i brojne deonice.

Kada je reč o radu MUP Srbije tokom godine, stopa opšteg kriminala je za 8 odsto niža, ali su niže i stope ostalih krivičnih dela.

- Pravosudni sistem mora biti efikasniji i precizniji u svom delovanju, čemu ćemo se posebno posvetiti sledeće godine - rekao je premijer.

Sa nemačkoma kompanijom "Erbas" sinoć je potpisan ugovor o prodaji 9 helikoptera Srbiji. Premijer je istakao da je ponosan jer država imam ratno vazduhoplovstvo i jer je srpsko nebo potpuno bezbedno.

Reforme su započete u brojnim sferama, a razgovara se o novim investicijama u Nišu, Leskovcu, Prokuplju.

Govoreći o zdravstvu, u odnosu na ostale, ove godine je uloženo najviše novca za lečenje dece. Kako je istakao, Niš će dobiti najmoderniji klinički centar u ovom delu Evrope.

Kada je reč o kulturi, biće završen muzej Savremene umetnosti, a već 2018. i Narodni muzej.

- Ubrzaćemo radove na Nardonom muzeju, ali ne po cenu kvaliteta, pa će i ovaj muzej biti jedna od turističkih atrakcija - rekao je Vučić.

U obrazovanju se očekuju ogromne reforme, te su nastavnicima povećane plate.

- Nastavićemo da im uvećavamo plate, ali od njih tražimo predan rad sa decom, kako bi stvorili dobre ljude - rekao je premijer.

On je istakao da se očekuje otvaranje još tri poglavlja do 20. januara.

Premijer je rekao da je najvažnije sačuvati jedinstvo i stabilnost, te da je Srbija trenutno jedna od politički najuređenih država regiona.

Kako je istakao,ekonomski ciljevi za sledeću godinu su: očuvanje monetarne stabilnosti, povećanje plata i penzija, smanjenje deficita i reindustrijalizacija Srbije.

Premijer je pohvalio sportiste koji su na Olimpijskim igrama ove godine ostvarili najviše medalja. Olimpijcima i Paraolimpijcima su isplaćene nagrade, iako su možda bile manje od onih koje su dodeljivale države u regionu ili Evropi.

Najveći problemi su geopolitički i regionalni, ali će i oni biti prevaziđeni odgovornom politikom.

Na pitanje o kandidaturi na izborima, Vučić je rekao da je razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, i da su doneli zaključak da obavljaju svoj posao u interesu građana Srbije, te da zajedno izađu i predlože kandidata oko 15. februara.

Premijer je rekao da je zadovoljan i ponosan jer Srbija prvi put od Drugog svetskog rata u budžetu ima suficit.

Poreza je, kako je istakao, ove godine naplaćeno gotovo sedam odsto više od onog što je planirano, a sledeće godine će biti zaposleno još inspektora.

U vezi sa slučajem Jajinci, Vučić je rekao da "postoje određeni podaci, ali do određenih osoba ne mogu da dođu".

I. Petrović

#Aleksandar Vučić

#Ekonomija

#Novinar

'