AKTUELNO

Glumac Sergej Trifunović i njegova fondacija Podrži život ulagali su milione prikupljene za teško bolesnu decu u slovenački investicioni fond "Ilirika" praktično se kockajući tim parama, piše "Srpski telegraf".

Fondacija "Podrži život" Sergeja Trifunovića uplatila je 15,5 miliona dinara građana Srbije prikupljenih za lečenje bolesne dece slovenačkom investicionom fondu "Ilirika", međutim sudbina 5,5 miliona dinara ostala je nerazjašnjena, piše "Srpski telegraf".

Sa računa fondacije "Podrži život" 17. jula 2017. fondu "Ilirika" uplaćeno je čak 15,5 miliona dinara koje su za lečenje bolesne dece prikupili građani Srbije i kompanije. Prema podacima do kojih je došao "Srpski telegraf", Ilirika je u nekoliko navrata 2017. i 2018. godine organizaciji Sergeja Trifunovića vratila samo deset miliona dinara.

Foto: TvPink Printscreen

- Od sume od 15 miliona dinara koju su dali fondu, dobijaju svakog meseca po milion dinara. To je strašno i užasno i to ne znaju oni koji uplaćuju novac. Humanitarni fond se ne bavi ulaganjima, ni biznisom, već da novac od poruka za nesrećnu i bolesnu decu kojoj je potrebna pomoć, odmah preusmere na njihove račune - kaže Milan Lađević, urednik "Srpskog telegrafa".

Urednik "Ilirike" Igor Štemberger je pre berzanskih poslova posedovao lanac kazina od čega se, pišu slovenački mediji, enormno obogatio.

- Ono što mi znamo jeste da je jedno od odgovornih lica osumnjičeno za utaje na milione evra, tako da su dešavanja u tom fondu jako indikativna i potrebno je da državni nadležni organi uđu u tu humanitarnu organizaciju i utvrde gde je novac koji se šalje za bolesnu decu - kaže Lađević za Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Lađević dodaje i da svoje zaposlenih u fondaciji "Produži život" godišnje prima 30.000 evra za plate i druge naknade.

- To je bila još jedna sumnjiva stvar, jer računate da, ako neko radi humanitarni posao, nemoguće je da tolike pare idu za nečije plate. Nisu to male zarade - kaže Lađević.

A Savet za monitoring, ljudska prava i borvu protiv korupcije Transparentsnost zatražio je od nadležnog tužioca da sprovede istragu jer sumnjaju da je Trifunović počinio dva krivična dela.

- Radi se o krivičnom delu prevara, jer građani nisu znali da će novac koji daju biti dalje prosleđivan i investiran preko drugih investicionih fondova i preduzeća. Drugo krivična delo je moguća zloupotreba službenog položaja odgvornog lica. Treba da dobijemo odgovor na dva pitanja: zašto građani koji su uplaćivali novac nisu znali da će biti reinvestiran i zašto se od 15,5 miliona dinara vratilo mnogo manje u fondaciju, odnosno o kakvim se troškovima radi i da li građani Srbije plaćaju investiranje Sergeja Trifunovića i njegove fondacije ili humanitarne aktivnosti - Mario Spasić, generalni sekretar u ovom Savetu.

Povodom ovih optužbi Sergej Trifunović se nije oglašavao.

#Sergej Trifunović

'