AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je, kao Vrhovni komadant oružanih snaga, stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti povodom poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji i upada ROSU na sever Kosmeta.

Vučićevu naredbu potvrdio je Kabinet predsednika.

Naredba je preneta načelniku Generalštaba Vojske Srbije.

Srpski članovi napustili su bezbednosne snage Kosova

Srpski članovi napustili su bezbednosne snage Kosova.Tu informaciju potvrdio je Rahma Rama, komandant bezbednosnih snaga Kosova.  Te bezbednosne snage Kosova, kako je on rekao, samo su korak ka transformaciji u vojsku.

Podsećamo, specijalci ROSU zauzeli su danas veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode.

Foto: TvPink Printscreen

Pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU raspoređeni su danas pre podne u neposrednoj blizini brane i veštačkog jezera Gazivode.

Oni nose duge cevi, a jedan deo ima fantomke. Pripadnici ROSU su ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane.

Pročitajte još: EVO ZAŠTO SU BITNE GAZIVODE: Jezero je resurs koji vredi više od svih ostalih resursa na KiM

Foto: TvPink Printscreen

U vanrednom obraćanju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je cilj onoga što se dešava na Gazivodama da se zaplaši srpski narod i rekao da je u toku  sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa vojnim i policijskim zvaničnicima.

Pročitajte još: STEFANOVIĆ: Sve specijalne i posebne jedinice policije U STANJU NAJVIŠE PRIPRAVNOSTI!

NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Danas su velike policijske snage Kosova krenule u centar Prištine pod punom opremom iz pravca Kosova.Oni su se spremili za eventualno razbijanje demonstracija koje treba da organizuje stranka „Samoopredeljenja“ Aljbina Kurtija u Prištini.Očigledno je da postoji koordinacija i opozicije i pozicije na Kosovu jer je cilj da se Srbima ne predaju Gazivode, kako je govorio Kurti.Danas od 11sati su krenuli autobusi iz celog Kosova Albanaca ka Prištini.

Stevan Vulović, predsednik opštine Zubin potok rekao je za TV Pink da je situacija veoma napeta i da su doživeli tihu okupaciju od strane jedinica ROSU-a.

Foto: TvPink Printscreen

- Oni su trenutno izašli iz Zubinog potoka. Jedva smo smirili stanovništvo da sačuvamo mir, a mir je najbitnija stvar, mada je ovaj put sve bilo na ivici eksplozije. Ovo što smo doživeli je teška uvreda za nas i tražimo hitnu intervenciju republike Srbije jer svaki sledeći put, ako se nešto bude desilo nećemo moći da držimo narod pod kontrolom - kazao je Vulović.

On je rekao da se plaši da sve to ne eskalira u sukob većih razmera.

Graso: Kfor još nema informacije o upadu ROSU na sever KiM

Glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso izjavio je danas da ta misija još nema informacija o tome da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ušli na sever Kosova, u neposrednu blizinu hidroelektrane Gazivode.On je za Tanjug kazao da je u toku provera tačnosti takvih informacija i da se vrši monitoring situacije.

- Svi smo uzbuđeni i na nogama. Nema većeg poniženja od ovog njegovog ulaska zato što mi njega osećamo kao najvećeg neprijatelja srpskog naroda i ratnog zločinca - izjavio je Vulović misleći na Hašima Tačija.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za TV Pink da želi da pošalje poruku u ime srpskog naroda i Srpske liste sa Kosova i Metohije i da se zahteva hitna reakcija Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi zahtevamo hitnu intervenciju i zaštitu države Srbije. Današnji upad na Gazivode predstavlja direktan napad na mir i bezbednost svih Srba na prostoru KiM. Situacija je pod tenzijom. Srbi su besni i uznemirani - kazao je Simić i još jednom pozvao Srbiju da zaštiti svoj narod.

- Ono što nas najviđe plaši je ćutanje međunarodne zajednice i nespremnost KFOR-a - ističe Simić.

Foto: TvPink Printscreen

Upad ROSU i zauzimanje jezera Gazivoda vojni analitičar Miroslav Lazanski ocenjuje kao ''čistu provokaciju Pristine i pokušaj Hašima Tačija da se na unutrašnjem planu reafirmiše kao jak igrač i da se istovremeno isprovocira Srbija i vidi šta će uraditi naše rukovodstvo.

On je naglasio da se u ovom slučaju radi o direktnom pokupaju pljačke imovine Srbije budući da jezero Gazivode, kaže, zalazi u užu teritoriju Republiku Srbije.

- Ako zauzmu Gazivode oni su izvršili i agresiju i na deo teritorije centralne Srbije - rekao je Lazanski.

On je potez ROSU oznacio provokacijom Prištine i pokušajem Tačija da se na unutrašnjem planu ''reafirmiše kao jak igrač i odlučan lider''.

Istovremeno Priština pokušava da vidi šta Srbija može da uradi i šta će uraditi.

- Država u takvoj i sličnoj situaciji postupa po utvrđenim pravilima, a to znači da se policijske i specijalne jedinice stave u stanje pripravnosti - kazao je Lazanski.

On je uveren da zauzimanje jezera Gazivode neće završiti kao politika svršenog čina i da će kosovske specijalne jedinice morati da se povuku jer će, kaže, Srbija takav zahtev uputiti KFOR-u i zapadnim centrima moći, pre svega SAD.

Vučić protestovao kod Stoltenberga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u stalnom je kontaktu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, posle raspoređivanja ROSU na Gazivodama, na severu Kosova i Metohije.Predsednik Vučić je "izrazio protest zbog bezobzirne akcije Hašima Tačija i prištinskog rukovodstva".

- Vrlo je neobično da dan nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog ambasadora u Srbiji, ROSU upada na sever KiM. To je više nego bezobrazluk Prištine i onih koji su njihovi mentori - rekao je Lazanski  i dodao da Priština nikad ne preduzima bilo kakvu akciju te vrste bez saglasnosti svojih mentora.

Čak i da je reč o samostalnom potezu Prištine, Lazanski kaže da Amerikanci imaju mehanizme da ''u roku od pola sata upozore Albance da se povuku i da to ne mogu da rade''.

On je potez ROSU označio provokacijom Prištine i pokušajem Tačija da se na unutrašnjem planu ''reafirmiše kao jak igrač i odlučan lider''.

Vulović: Jedinice ROSU povukle se sa Gazivoda

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović izjavio je da su se kosovske specijalne jedinice povukle sa veštačkog jezera Gazivode.- Jedinice ROSU su se povukle, trenutno je mirno - rekao je Vulović.Na pitanje da li je tačno da se kosovski predsednik Hašim Tači provozao čamcem po jezeru, Vulović je rekao da se nije ni provozao, već da se "krio u priobalju".

- Videćemo da li je ovo provokacija da se vidi kako će Beograd reagovati i da se anulira fijasko kosovske diplomatije u UN i da se minimizira poseta predsednika Vučića Moskvi - kazao je Lazanski.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun okarakterisao je današnji upad ROSU na jezero Gazivode kao nepotrebnu provokaciju usmerenu prema srpskom narodu ističući da je dobro što sa srpske strane nije bilo nikakvih ishitrenih reakcija.

On je rekao da smatra da KFOR treba da reaguje i da je na njima odgovornost da spreče bilo kakvu destabilizaciju na terenu.

Drecun je rekao da je današnji dolazak Hašima Tačija na sever Kosova zapravo "namenjen" Albancima budući da u Prištini počinje veliki protest protiv njegove ideje o korekciji granice sa Srbijom.

Foto: TvPink Printscreen

On zapravo želi da neutrališe negativne posledice tog skupa koji je usmeren ka politici koju on vodi, a sa kojom se ne slažu svi, ističe Drecun.

- Takvih provakcija bilo je i biće ih i Srbija je na pravi način odgovorila. Ostaje da se vidi šta će biti u Prištini nakon ovog skupa - rekao je Drecun.

On je dodao da je Srbija odgovorila razumno i na pravi način, budući da kada vas neko provocira to često bude sa ciljem da izazove neku ishitrenu reakciju koja bi išla na nasu stetu.

- Pokazali smo da smo razumni i da nećemo imati ishitrene reakcije, da smo predvidiv i održiv partner, jer želimo mirne odnose - rekao je Drecun.

Vučić se u 21 sat obraća javnosti

Direktor Kancelarije za KiM Marko Durić rekao je u trećem vanrednom obraćanju da ce se predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najnovijih dešavanja na KiM obratiti večeras u 21 čas. Đuric je rekao i da se Vučiž trenutno nalazi u obilasku naših oružanih snaga. Đuric je obavestio javnost da su Srbi sa severa KiM započeli sa okupljanjem na više lokacija.

#Aleksandar Vučić

#Gazivode

'