AKTUELNO

Srbija ima šansu za očuvanjem dostojanstva u svetu.

Ovih dana glavna tema u srpskim medijima je atomosfera oko sednice Generalne skupštine UN, koja počinje da podseća na svetski rijaliti. Novinar i pisac Luka Mičeta gostujući u "Novom jutru"kaže da pozcija Srbije u svetu odavno nije bila ovako dobra.

- Mislim da smo u celoj ovoj priči oko sednice UN dobro prošli. Mi svakako nismo u goroj poziciji nego što smo do skoro bili - rekao je Mičeta i osvrnuo se na istorijske činjenice i periode kroz koje je Srbije prošla. - Od našeg prvog vladara Višeslava 780. godine do pada srpske carevine 1459. imate sedam vekova konstantnog napredka, sa jednim bljeskom kada su vladali Nemanjići. Nakon toga sledi mračno doba pod Trcima, i od 1804. do 1912.godine smo se ponovo vratili. Zato me čudi kako smo mi u poslednjih sto godina manjinsko stanovništvo na teritorijama Kosova i Raške? To je prosto nemoguće, ali ako pogledamo sadašnicu mislim da od 2000.godine mi nismo bili u boljoj poziciji - smatra Mičeta.

Jedna od glavnih tema u sprskim medijima je da je Kosovo upisano na listu država, što direktno znači da je prekršen sporazum iz 2012. godine koji insistira na statusnoj neutralnosti.

Potpresednik Narodne skupštine dr Vladimir Marinković nije začuđen svime što se dešava.

- Postoje zemlje koje su patroni kosovske nezavisnosti i oni uvek slučajno, kada su veliki skupovi, da pored zastava nezavisnih i suverenih država stave i zastavu Kosova. Ono što je na nama je da se borimo protiv toga, da insistiramo da pet članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova i da se borimo za teritorijalni integritet i suverenitet.Mislim da imamo veliku šansu sa trampovom administraciju i mislim da to treba iskoristiti. Mi smo do pre nekoliko meseci zbog naše politčke prošlosti da nemamo ništa - kaže Marinković i dodaje da sada Srbija ima šansu za kompromisom i očuvanjem dostojanstva u svetu.

Nemačka nije otovorena za kompromise i dogovore, za njih je ova stvar završena, Dušan Stojaković novinar "Večernjih hovosti" smatra da Srbija treba da bude strpljiva.

MIČETA: Vučič je u šahovskoj poziciji "usamljenog pešaka"

Luka Mičeta kaže da je osnos Srbije i Kosova najbolje opisan u govoru predsednika Vučića na Kosovu u kojem kaže da još uvek ne vidi kraj dijalogu Beograd - Priština. - Vučić je u govoru na Kosovu da se rešenje ne vidi, da nije na vidiku i da se nada da će za deset, dvadeset godina neko nekada da vidi to rešenje. Čuveni naš šahista Svetozar Glikorić objasnio je strategiju Taraševe odbrane. To je odbrana usamljenog pešaka u centru, gde je pešak istovremeno i slab i jak. Slab je jer nema podršku istih figura, a istovremeno je jak jer može da pomogne drugim figurama da pojačaju svoju poziciju. Ja mislim da se nalazimo u takvoj situaciji, Vučić je jedan usamljeni pešak u centru koji očekuje da se razvije situacija dalje i da proceni hoće li pozicija na tabli biti slabija ili jača - objašnjava Mičeta.

- Ovo je deo kreiranja atmosfere da je sve gotovo, a mi treba da se pomirimo sa činjenicom. Atmosfera je bolja. Na zvaničnom sajtu EU Kosovo je bilo od Srbije, mi smo insistirali da se ta mapa pomeri. Oni su potpuno uklonili mape država.Mislim da ne treba da budemo nestrpljivi, nikom ne fali u tom regionu. Albanci nemaju stolucu u UN, ali oni treba pre svega da naprave slodino društvo. Oni su zemlja koja nestaje, kao što inače i nestaju balkanske zemlje. Ne vidim razlog da u ovim uslovima trgujemo, poslujemo i putujemo kroz sve teritorije - objašnjava Stojaković.

#Aleksandar Vučić

#Srbija

'