AKTUELNO

Nakon što je u junu postignut dogovor dvojice premijera Grčke i Makedonij Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva o novom imenu bivše jugoslovenske repubublike Makedonije o čemu će konačna odluka biti doneta u nedelju 30. septembra kada će biti održan referndum da se ona preimenuje u Republika Severna Makedonija.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ukazuje na nezapamćen angažman zapadnih zemalja da se isposluje da referendum bude uspešan.

- Sve je manje - više jasno kada pogledamo kako se odvoja cela situacija pred referendum. Vidimo nezabeležen angažman zapadnih zemalja. Ne pamtim da jednu malu zemlju, koja u suštini ne igra veliku ulogu, nema zanajčajn međunarodni položaj, ima geostrateški položaj, poseti toliko broj važnih zvaničnika: Generalni sekretar NATO, kancelarka Nemačke, predsedavajući EU, svi najvažniji funkcioneri EU, a sve poruke su upućene samo jednoj populaciji - makedonskoj da izađe na referendum i da glasa za - naveo je Milivojević gostujući u emsiji „Pravac“.

On je istakao da su se međunarodni odnosi promenili - imamo multipolarni svet i tri globana igrača koji su u sukobu SAD, Rusiju i Kinu. -

U tom rasporedu snaga Balkan je ponovo dobio svoje mesto jer njegov geostrateški položaj se pokazuje kao značajan u nadmetanju ova tri faktora - ukazao je Milivojević i dodao da u toj konstalaciji snaga Balkana firgurira kao „crna rupa“ gde zapadni ineters još nije obezbedio svoju dominaciju.

Foto: RTV Pink

Kako je podsetio, na konferenciji „Zapadni Balkan i izazovi bezbednosti“ američki ambasador Kajl Skot je bio precizno označio da postoje tri stvari na Balkanu koje moraju da se reše u kratkom roku - Makedonija, odnos Beograda i Prištine i Bosna i Hercegovina.

- Te tri ključne stvari počinju da se rešavaju sa Makedonijom. Cilj je da referendum uspe jer je to pretpostavka da Makedonija brzo postane članica NATO - naveo je Milivojević i dodao da zapadnim zemljama nije važno da Makedonija uđe u EU, već u NATO i da bude lojalna savezu.

Prema njegovim rečima, to je način da se suzbije uticaj rivala - Rusije koja je prisutna i Kine koja nadolazi.

- To je deo nastojanja da se obezbedi kontrolu ovog prostora u funkciji strategije i inetersa zapadnog sveta - dodao je Milivojević.

#Zoran Milivojević

'