AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za Televiziju Pink da je svako ima pravo da privatno posetu UN, navodeći da je tamo videla i pojedine opozicionare iz Srbije koji pokušavaju da uhvate što više zvaničnika, a da veruje da to isto rade i kosovski lideri.

- Pretpostavljam da to rade i gospodin Pacoli, Haradinaj i Tači - navela je Brnabić, uz napomenu da Kosovo nije članica UN i da ne bi ni mogla da bude, ali da svako ima pravo da privatno poseti UN.

Za razliku od predstavnika administracije u Prištini i srpskih opozicionara koji se, kaže, fotografišu sa zvaničnicima UN zbog lične promocije, ona je u Njujorku da bi uradila najbolji mogući posao za Srbiju.

- Nije mi važno koliko imam sastanaka i fotografija, već sa čime ću izaći pred građane Srbije i šta ćemo mi doneti kući. Svako može da bude u hodniku UN, ali ne može svako da prisustvuje važnim sastancima i da postiže neke dogovore za svoje građane - navela je Brnabić.

Srpska premijerka je na poslovnom forumu "Blumberg global" u Njujorku imala više značajnih susreta i razgovora, te da joj je posebno drago što je sad i lično upoznala Majkla Blumberga.

Skup je, prema njenim rečima, imao dve glavne teme, slobodnu trgovinu i digitalizaciju. Slobodna trgovina, kako je pojasnila, važna je u vreme kada mnogi posežu za protekcionizmom, te zato i pitanje šta kao svet možemo da uradimo da opet vratimo fokus na slobodnu trgovinu, jer je to najbolji način da razvijamo svetsku konkuretnost.

Brnabić je istakla da je dobro što je imala priliku da razgovara sa ministrom finansija Kanade, a s obzirom na planiranu posetu toj zemlji, što bi, kako je navela, stvorilo uslove da "malo ojačamo bilateralne veze između dve zemlje, posebno jer je tamo jaka naša dijaspora".

Premijerka Srbije je razgovarala i sa predsednikom Slovačke, koju, kao i Češku planira da poseti u decembru.

#Ana Brnabić

'