AKTUELNO

Makronova poseta biti prilika da "dve države daju zamah saradnji na političkim i ekonomskim pitanjima".

Francuski ambasador Frederik Mondoloni izjavio je da je poseta predsednika Emanuela Makrona Srbiji potvrdjena, ali da se radi na nalaženju datuma.

Mondoloni je u intervjuu za portal Juropijen vestern Balkans rekao da Francuska želi da bude aktivnija u evropskim integracijama Srbije i rešavanju kosovskog pitanja.

- Poseta predsednika Makrona Srbiji planira se od početka godine: predsednik ju je sam u principu potvrdio, a na nama je da nadjemo datum za ovu posetu. Stogodišnjica kraja Prvog svetskog rata i oslobođenja Srbije od strane srpsko-francuske armije je pravo vreme za ovu posetu - naveo je ambasador.

On je ocenio da će Makronova poseta biti prilika da "dve države daju zamah saradnji na političkim i ekonomskim pitanjima", posebno na pristupanju Srbije EU, radu na kosovskom pitanju i jačanju ekonomske saradnje.

Mondoloni je rekao da pri nalaženju trajnog rešenja Beograd i Priština moraju da uzmu u obzir moguće posledice na ceo region, i da "pregovori treba da sadrže definiciju dovoljnih mera predostrožnosti koje bi garantovale da rešavanje slučaja Kosova neće negde drugde stvoriti probleme".

Povodom izjave francuskog predsednika na Samitu u Sofiji da se EU neće širiti pre unutrašnjih reformi, Mondoloni je naveo da je Makron zamislio da se te reforme sprovedu pre kraja njegovog mandata 2022. godine, što bi značilo da reforme i proširenje mogu da se odvijaju paralelno.

- To znači da, ako Srbija bude uspela da sprovede potrebne reforme u tom periodu, pristupanje do 2025. ostaje na stolu - naveo je francuski ambasador.

#Francuska

#Poseta

#Srbija

'