AKTUELNO

- Mislim da u Evropi treba da se zamisle, da kada na jednoj strani imate konstruktivne ljude a na drugoj one koji ne poštuju ništa, n kraju će se kreatorima ali i izvršiocima takve politike to obiti o glavu. I jednog dana kucaće na naša vrata i tražiti pomoć - rekao je za nacionalni dnevnik urednik u dnevnom listu "Politika Bojan Bilbija.

- Susret predsednika Vučića sa predsednikom Putinom 2.oktobra pokazuje da oni imaju jednu trajnu dinamiku sastajanja, razmatraju najbitnija bilateralna pitanja, ali i regionalna. Ovaj region je itekako u fokusu Moskve, ona je ovde pristuna, radi i investira. Moskva ostaje ovde trajno prisutna, upkos tome što zapad želi da potisne njen uticaj - rekao je  Bilbija.

On je rekao da se poseta predsednika Vučića Rusiji nadovezuje se na veoma uspešnu posetu Kini, gde su potpisani sporazumi vredni 3 milijarde evra.

- Čini mi se da je ta dinamika sve veća i veća i kao da su prethodne godine bile neko zagrevanje za ovno što nam sada sleduje. Svaka poseta sada nam donosi konkretne i opipljive sporazume. Posete se pretaču u konkretne papire u konkretne stvari - rekao je Bilbija.

Kako kaže, susreti na vrhu danas su česti i do kraja godine očekujemo Makrona i predsednika Šija u Srbiji, što kako kaže, svedoči da idemo krupnim koracima napred, i dodaje da je sve posledica mudrih postavljanja temelja prethodnih godina.

Foto: TvPink Printscreen

- Do pre nekoliko godina bilo je nezamislivo da bilo ko ko se nalazi na čelu Srbije za tako kratko vreme bude u glavnim epicentrima gde se odlučuje o svetskoj politici. Sprema se velika politička ofanziva kada su u pitanju SAD - rekao je Vasilije Papović, zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Alo".

On je rekao da smatra da kada je u pitanju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i Putinov poziv da dođe u Moskvu, da je to jedan veliki znak na čijoj strani je Rusija i koga bi, kako kaže, Rusija volela narednih godina da vidi na čelu Republike Srpske.

Bilbija: Ministar kulture ne treba da se meša u uređivačku politiku medija

- Neobično je da se ministar kulture meša u uređivačku politiku bilo kog medija. Sa druge strane, mi moramo da shvatimo da televizije i mediji moraju da imaju komercijalne sadržaje, pogotovo kada je u pitanju privatna televizija koja sama sebe finansira. Postoje regulatorna tela koja služe za to. Postoji zakon i mediji moraju da rade po zakonu, i svako može i treba da uređuje svoj medij po želji.

- Srpska je jedina svetla stvar. Imperativ je sačuvati je, i da li bi neko osim Dodika mogao da je sačuva, nisam siguran. Danas imamo saznanja da delovi opozicije i vlasti u Sarajevu žele na neke neregulativne načine da dođu do pobede na izborima. Sigurno da će biti gusto, ali Dodik ima kao neprikosloveni lider veće šanse - rekao je Papović.

Prema njegovim rečima, mnogo toga se danas menja i mnogo toga, kako kaže, i zavisi od Srbije.

- Srbija je i jedan od garanata i potpisnik Dejtonskog sporazuma. Srbija je garant mira u regionu. Sada kada postoji neko ko je priman na najvišim svetskim adresama, i ima takav međunarodni autoritet, onda bi i lideri iz regiona trebali pažljivije da slušaju - rekao je Bilbija.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, na KiM imamo mini tragedije skoro svaki dan. Sinoć je, kako kaže, ponovo došlo do pljačke imovine ljudi na Novom brdu.

- Mislim da ovi i u Evropi treba da se zamisle, da kada na jednoj strani imate konstruktivne ljude a na drugoj one koji ne poštuju ništa. Na kraju će se kreatorima ali i izvršiocima takve politike obiti o glavu. I jednog dana kucaće na naša vrata i tražiti pomoć - rekao je Bilbija.

Papović je rekao da se Evropska unija drži onako kako se držala svih ovih godina, ali kako kaže, ohrabruju drugačiji tonovi koji dolaze iz američke administracije.

#Aleksandar Vučić

#Bojan Bilbija

#Kosovo i Metohija

#vasilije papović

'