AKTUELNO

Predsednik Srbije izjavio je da će projekti, koje je naša delegacija dogovorila u Kini, osigurati budućnost Istočne Srbije barem za narednih 50 godina, a ujedno i rešiti najveće probleme države. Podvlači da je našoj državi u Kini ukazana ogromna čast, te da se još nije desilo da Đinping dva puta u kratkom vremenskom periodu poseti jednu evropsku zemlju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Televiziju Pink da je imao čast da predsednik Kine potvrdi dolazak u Beograd, a da o poštovanju prema Srbiji govori i činjenica da je na svečanoj večeri sedeo sa desne strane Šija Đinpinga.

To govori o odnosu prema Srbiji, a ne prema Aleksandru Vučiću. Osećam se ponosno, baš kao i zbog srpske zastave koja je najviša na jarbolu u odnosu na druge, kineske. Sve to govori o poštovanju i o tome da Srbiju doživljavaju kao iskrenog prijatelja u kojeg imaju poverenje i sa kojim žele da rade i u budućnosti. Večera je bila prilika da sa kineskim predsednikom razgovaram i o svim globalnim pitanjima, od korejskog polostrva i novih tarifa i sankcija prema Kini. Sve to će pogoditi i malu Srbiju, a mi gledamo da izvzučemo sebe što više možemo - kaže predsednik Srbije za Pink.

Kaže da je danas potvrđeno iskreno prijateljstvo između Srbije i Kine. Nije poznato kada će tačno predsednik Kine doći u Srbiju i, iako je mnogima bilo neprijatno, on je Đinpinga za posetu Srbiji tri puta morao da zamoli. Kaže, ovo je sebi zacrtao kao zadatak.

- Predsednik se onda zasmejao, kao i ostali za stolom, pa je rekao da: kada neko toliko i tako kuca na vrata, ta vrata mu se otvaraju. Onda je potvrdio dolazak u Srbiju i čini mi se da možemo to da očekujemo sledeće godine. Ja ću ovde biti u aprilu, a da li će Đinping rešiti da Srbiju poseti u januaru ili septembru, oktobru, videćemo. Sigurno je da će doći - kaže Vučić. Predsednik ističe da je to velika vest, te da dolazak Šija Đinpinga dva puta u jednu evropsku zemlju u roku od dve ili tri godine nije svakidašanj slučaj.

Kaže da to znači ogromnu podršku i ogromno poverenje. Kaže i da se razgovaralo o tehnološkim inovacijama, transferu tehnologije, saradnji naših tehnoloških instituta, inženjera i svemu što bi moglo da se savlada i što će biti tema letnjeg Davosa.

Foto: TvPink Printscreen

Leteći automobili su, kažu, atraktivni, a to je samo jedna od stvari koja dolazi u obzir. Kaže da, šta god nam preporučili, mi ne možemo da nosimo, niti za to imamo novac. Podseća da Kinezi traže nove poligone za bespilotne automobile i prototipe za leteće automobile.

U šta god od toga da uđemo, bila bi ogromna sreća za nas. Dobili bismo više od kapitalnih investicija: zadržali bismo mladost i obezbedili budućnost za našu zemlju. Radili smo na nekoliko frontova, prvo: kako da preferencijalnim kreditima razvijemo našu infrastrukturu i drugo: dodatne kineske investicije u naše rudnike, industriju, izgradnju industrijskih parkova... Sve to doprineće dramatičnom rastu srpske ekonomije u godinama koje su pred nama. Kao šlag na torti, trebaju nam inovativnost i tehnologije kako bismo opstali, a za to moramo da stvorimo najbolje moguće uslove - kaže predsednik za Pink.

Ističe običnom čoveku u Srbiji ne znači mnogo kada mu se kaže da u državu stižu investicije vrednosti nekoliko milijardi dolara. Ovo, kaže, najbolje razumeju zaposleni u Železari, u RTB Bor, Majdanpeku...

- Umesto da nema platu, radnik Železare ima sigurnu platu i posao. Mnogo bolje će živeti radnici RTB-a, a pre samo nekoliko godina oni koji danas kritikuju, nudili su RTB Boru i tražili da prestanu da se bave proizvodnjom bakra i govorili su da prave stolice od pruća i sade kikiriki. Danas govorimo o osiguranih narednih 50 godina za Istočnu Srbiju. I Majdanpek i Bor imaće mnogo bolje puteve i sve vodi sveukupnom ubrzanom razvoju - kaže Vučić.

Podseća da Srbija ide na to da 2020. bude prva rastuća ekonomija u Evropi, te da su mu se mnogi smejali, ali da danas sa ponosom govori o rezultatima.

Kaže da je i broj turista mnogo veći, a da ukidanje viza Kinezima znači više turista iz ove zemlje. Još nema dovoljno putnika za direktan let, ali ističe da je napredak u broju turista evidentan.

Ono što je rekao predsednik Ši, to je kao deset božjih zapovesti i ne može da ne bude, kaže Vučić. Podseća da Ši ima posebnu emociju prema smederevskoj Železari, te Smederevo može slobodno da diše. Kaže da je Ši otvoreno govorio o vojno-tehničkoj saradnji, te da timovi rade na tome.

- Srbija polako ali sigurno postaje snažnija, a ovi problemi se ne mogu rešavati za godinu ili dve, ako uzmemo u obzir da je srpska vojska razarana do pre nekoliko godina. Vreme je da obnovimo vojsku i sve smo uspešniji u tome - kaže Vučić.

Ističe da ne želi da spušta Srbiju na taj nivo da spominje opoziciju nakon sastanka sa Šijem Đinpingom. Kaže da ga optužuju za PKB, a upravo su ga oni razorili i uništili.

Što ste uništili PKB? Što ste nam ostavili dugove od 90 miliona evra? Spustili smo dug na 80 miliona evra. Šta hoćete? Vi barem imate novca, što niste platili onda, nakrali ste se novca. Hoćete da me rušite na silu, onako kako jedino možete. Ali što lažete i obmanjujete narod? Zna narod ko je pošten i ko je pljačkao zemlju. Koliko ste fabrika doveli? Šta je vaš rezultat? - zapitao je predsednik.

Kaže da je sadašnja vlada puštala RTB da ne plaća struju samo da bi nastavio da postoji i da radnici primaju plate. Sada kažu da to nije dobro.

Foto: TvPink Printscreen

- Šta hočete? Da uništimo sve kao što ste vi uradili? Šta je odgovor na to što je Srbija jedna od najbrže rastućih ekonomija u svetu? Odgovor vam je „mrzimo te Vučiću“ i „Vučiću, pederu“. A odgovor na to da smo jedna od tri najbrže rastuće ekonomije nemate. O ceo dan pričate o deci, a danas lečimo 15 puta više dece nego pre deset ili 15 godina. Razumem ih kada koriste decu, kada kažu da će da me ruše na silu, jer nemaju šta drugo da kažu. Šta biste vi na njihovom mestu? - zapitao je predsednik.

Kaže da narod procenjuje i ocenjuje i sve vidi, te da su plate danas veće, da su finansije stabilne i da imamo novca. Penzioneri su sve zadovoljniji i niko ne može da uništi ono što je urađeno odgovorno.

Govoreći o kosovskom pitanju, predsednik kaže da je o tome govoreno sa Đinpingom, te da Srbija podržava Kinu isto koliko i Kina jedinstvenu Srbiju.

Predsednik je za kraj poželeo Crvenoj zvezdi uspeh na večerašnjoj utakmici sa Napolijem u Beogradu u Ligi šampiona. On je rekao da ne zna da li će stići da prati utakmicu, zbog vremenske razlike, jer rano ujutru putuje u Tjenđin na ekonomski forum.

- Ako budem izdržao, od srca ću navijati za Zvezdu posto je (Aleksandar) Antić ceo dan radio da se nekako uspostavi veza, da mozemo da gledamo u mojoj sobi, ali, da li ćemo uspeti, to ne znam. Svakako zelim sreću Zvezdi i pobedu, dobru utakmicu i radost nasim navijacima - rekao je Vucić.

Nije želeo da daje procene i dodaje: "Ja sam navijač i nadam se pobedi. Bilo da pobedi ili izgubi ostaću isti navijac. Želim im uspeh".

Uspeh naših sportskih klubova dobro utiče i na ekonomiju rekao je predsednik, šaljivo dodajući da se i Jorgovanka Tabaković obradovala zbog pobede Zvezde i rekla da je morala da kupuje dodatne evre da ne bi dinar suviše ojačao.

#Aleksandar Vučić

'