AKTUELNO

Kako je istakao srpski predsednik boraveći u Pekingu, sutra će "izvesti nešto kako bi osigurao dolazak Šija Đinpinga u našu zemlju, jer kada on dolazi, nema problema za sve drugo". Dvojica predsednika sastaće se sutra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Pekingu da želi da osigura dolazak kineskog predsednika Ši Đinpinga u Srbiju i da će to pokušati da ostvari tokom sutrašnjeg sastanka sa njim.

- Sutra ću da izvedem nešto, da osiguram dolazak predsednika Šija u Srbiju, kad predsednik Ši dolazi u Srbiju onda nema problema za sve drugo - rekao je Vučić novinarima u Pekingu.

Vučićev poklon za Šija - srednjevekovni srpski mač

Predsednik Srbije sutra se u Pekingu sastaje sa predsednikom Kine Ši Đinping, a svom kineskom kolegi nosi specijalan poklon - repliku srednjevekovnog srpskog mača, potvrđeno je u delegaciji predsednika Srbije.Na maču je ugraviran viteški moto “Za čast”.Srpski predsednik će svom kineskom kolegi pokloniti i policijski bodež.

On je rekao da ima još jednu ideju o kojoj želi da razgovara s kineskim predsednikom a to je da inovativnim tehnologijama Srbija "ostvari komparativnu prednost u odnosu na mnoge zemlje u regionu i na mnoge zemlje u Evropi".

- Tako da ću da imam čudne molbe za predsednika Šija, nadam se da mi se neće smejati i da će u najboljoj veri razumeti ono što ja želim za Srbiju - rekao je Vučić i dodao da će novinarima preneti detalje kada bude izneo svoje ideje kineskom predsedniku.

Vučić je danas drugog dana boravka na čelu srpske delegacije Kini razgovarao s predstavnicima Državne banke i Eksim banke kao i sa predstavnicima raznih kompanija.

Vučić je prisustvovao potpisivanju okvirnog sporazuma izmedju Vlade Srbije i kineske kompanije "Šangdong Linglong" o ulaganjima u grad Zrenjanin kao i ugovoru o strateškom partnerstvu Vlade Srbije i RTB Bora s kompanijom Ziđin. Ugovore su sa srpske strane potpisali minsitar finansija Siniša Mali, odnosno ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Dolazak Ziđina na istok Srbije, dolazak Linglonga u Zrenjanin, dolazak kineskih kompanija u slobodnu ekonomsku zonu, to je nova priča to je drugačija Srbija kao što uskoro i po putevima autoputevima i prugama gde nećemo samo da otvaramo radove već da privodimo kraju, videćete potpuno druga zemlja - rekao je Vučić.

Rekao je da se odmah otvorio interes Banke Kine koja je već najavila povećanje kapitala banke, a kako je dodao predsednik Srbije, ona će još "dramatično" povećati kapital jer Srbija želi da "Bank of China" ima svoj glavni hab za jugoistočnu Evropu u Srbiji.

Pročitajte još: Vučić u Pekingu: Potpisan ugovor za RTB Bor!

Pročitajte još: VUČIĆ IZ PEKINGA: Srbija ima šansu za ubrzani napredak, uz kineska ulaganja postaćemo prvi po rastu u Evropi! (FOTO)

#Aleksandar Vučić

#Kina

'