AKTUELNO

Gosti 'Nacionalnog dnevnika' saglasni su da će dvodnevna poseta predsednika Aleksandra Vučića Pekingu i Tjenđinu biti od izuzetne važnosti za Srbiju, koju je Kina prepoznala kao važan partner za 'ubacivanje' u Evropu. Ističu da će Kina preko Srbije u ovom delu Evrope postaviti temelje za svoju, a istovremeno i za našu ekonomiju.

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini od izuzetne je važnosti i reč je o poseti kojom se učvršćuju odnosi do nivoa na kojem nikada nisu bili, smatra Saša Milovanović, direktor „Srpskog telegrafa“.

Potpisuje se deset sporazuma i utvrđuju se dobri odnosi dve zemlje. Posle RTB Bora videli smo da su Kinezi otkupili akcije i nalazišta pa će se baviti preradom bakra i zlata. Ulažu skoro tri milijarde u ovaj deo, jača se saradnja u vojnoj industriji, najavljuje se isporuka savremenih dronova... Poseta će učvrstiti našu saradnju i doneti ekonomski stub Srbije. Od Kine će Srbija dobiti strateškog partnera i Kina preko Srbije na ovom prostoru udara temelje za svoju, ali i za našu ekonomiju - kaže Milovanović.

Veličina delegacije i nivo posete govore da o značaju iste i o tome da Kina vidi Srbiju kao značajnog partnera u ovom delu Evrope, kaže politički analitičar Branko Radun. Ističe da Kini treba država koja nije član NATO, jer Kina smatra da će njen kapital i interesi tako biti zaštićeniji. Podseća da američki predsednik Donald Tramp u Kini vidi glavnog rivala, budući da će Kina za desetak godina biti prva po ekonomiji na svetu.

- Kina je najveći investitor na planeti i vidi Srbiju kao važnog partnera za „ubacivanje“ u Evropu. Ovo je šansa i za nas. Ipak, na ovo zapad ne gleda blagonaklono, ali Srbija nastavlja da vodi svoju politiku. Sećam se da su posle 5. oktobra dolazili investitori sa istoka, ali smo odustajali od njihovih ponuda kad god neko iz Evrope kaže „ne može“. Dakle, šanse su postojale i ranije, ali smo ih odbijali iz političkih razloga. Srbija danas, i uz dozu rizika da je neko „popreko pogleda“, može da prihvati šansu i ima cilj da postane strateški partner Kine u ovom delu Evrope. Kinezi su ovoga svesni i to se vidi na osnovu toga što je Srbija visoko pozicionirana kod njih - kaže Radun za Pink.

Foto: TV Pink

Milovanović kaže da je Srbija uspela da nađe balans: da privuče kineske investicije, a i da ne naruši odnose sa Amerikom, naprotiv.

- Amerika nije presrećna kada vidi ulaganja Kine u Srbiji, ali pokazujemo da sami odlučujemo o svojoj budućnosti i vodimo svoju politiku. Kinezi su po dolasku u Bor rekli da neće otpustiti nijednog radnika i izračunali su da će uspeti da povećaju proizvodnju tri puta. Dali su najbolji paket državi i svaki procenat će donositi novac budžetu Srbije - kaže Milovanović.

U narednom periodu biće otvorena korejska kompanija, biće locirana na jugu zemlje i zaposliće oko 4.000 radnika, otkrio je Milovanović.

Govoreći o garancijama koje traži predsednik Srbije od EU, Radun kaže da je Srbija pre deset godina mogla samo da ćuti, a da danas nismo drski, već je realnost takva da sada svi shvataju da se stvari na Balkanu ne mogu dešavati i rešavati bez Srbije.

- Danas možemo da tražimo garancije i ovo nije došlo preko noći - kaže Radun. Milovanović dodaje da je Srbija postala stabilna zemlja i nosilac mira na Balkanu, što vidi i sama EU. Podvlači da se stvari menjaju i da Srbija mora da se pita, a ne samo da joj se ispostave uslovi.

Foto: TV Pink

Zahtev predsednika je, ističe Radun, realan. Pominjanje 2025. godine kao roka za ulazak Srbije u EU, izgubilo se u međuvremenu, a i unutar same Unije mnoga su previranja i problemi pa se proširenje ne smatra prioritetom.

- Uloga Merkelove slabi u Nemačkoj, uloga Nemačke slabi u EU, nova zvezda je Makron, imamo promene u Italiji, novu Evropu koja vodi svoju politiku koja u nekim stvarima nije na liniji Briselske... Sve su ovo problemi, pa je za EU proširenje negde na dnu prioriteta. Ipak, mi šaljemo poruku da se na Balkanu ništa neće rešiti bez Srbije, a EU treba da vidi šta će - kaže politički analitičar za Pink.

Podvlači da je Srbija spremna za kompromis, ali kompromis ne sme da se forsira jer se često smatra kao slabost.

Milovanović kaže da je suština promena kursa američke politike. Podseća da sada Amerika isporučuje zahteve Kosovu i traži da Albanci reše spor sa Srbima.

- Niz je pokazatelja da su se stvari na terenu promenile. Nekada prvi neprijatelji Srbije danas postaju njeni partneri i shvataju ko su i kakvi su Albanci. Danas je velika prilika da Srbija zaštiti svoj narod na severu i eventualnim razgraničenjem rastereti odnose sa Albancima - ističe Milovanović.

Foto: TV Pink

Radun kaže da Srbija ne zna sa kim da pregovara jer je centara moći više. Podseća da su albanski lideri u sukobu, te je to problem za Srbiju jer dogovor sa jednim od lidera, ne znači i dogovor sa drugim. Ističe da velike sile imaju različite stavove o Kosovu, pa tako Velika Britanija danas žestoko zastupa nezavisno Kosovo, dok je u Vašingtonu stav mekši.

Govoreći o borbi za spas života malog Dušana Todorovića, Milovanović kaže da su pojedini komentari pokazali šizofrenu sliku opozicije.

- Užasno je da se bolest jednog dečaka zloupotrebljava. Nekada se deca nisu ni mogla lečiti zbog zloupotreba fondova, a danas je situacija drugačija. Treba da se molimo da Dušan ima uspešnu operaciju, a ne da pravimo političke kampanje - kaže direktor „Srpskog telegrafa“.

Umesto da se podrži pomoć dečaku, prave se podele, smatra Radun. Ističe da se bolest ili smrt ne smeju koristiti i zloupotrebaljavati u političke svrhe.

#Branko Radun

#Saša Milovanović

'