AKTUELNO

Po dolasku Donalda Trampa na vlast promenila se i američka matrica, barem kada je reč o odnosu prema Srbiji, ističu za Pink gosti "Novog jutra" Milan Mišić i Dušan Stojaković. Američko rešenje jeste da Kosovo bude nezavisno, ali se Beograd ohrabruje da bi mogao da dobije određenu teritorijalnu relaksaciju, kažu gosti.

Govoreći o američkom stavu prema pitanju Kosova i Metohije Milan Mišić, spoljnopolitički komentator ističe da se on nije promenio u ključnom - Kosovo je prema mišljenu SAD nezavisno.

- Glavna njihova poruka danas je da nemamo crvenu liniju kada je reč o granicama dogovora, za razliku od evropskog stava koji diktira kancelarka Angela Merkel, a prema kojem podela Kosova ne dolazi u obzir i smatra se da bi ona dovela do više problema. Kada je reč o našem dogovoru, on nije na vidiku iz više razloga - kaže Mišić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Amerikanci su shvatili da njihov stav nije bio prihvatljiv i da su nesvesno stvorili situaciju da se protiv njih okreću i Srbi proamerički orjentisani, smatra Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike "Večernjih novosti".

- Jubilej podizanja srpske zastave na Beloj kući, ohrabrujući spotovi koji bude tople emocije, sve je samo uvod u političku relaksaciju odnosa. Američko rešenje jeste da Kosovo bude nezavisno, ali ohrabruju Beograd da bi mogao da dobije određenu teritorijalnu relaksaciju. Sa dolaskom Trampa uobičajena američka matrica se menja i poruke iz Vašingtona sigurno su šok i za članove administracije i za Evropu - kaže za Pink Stojaković.

Foto: TV Pink

Govoreći o apelu osnivača humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arnoa Gujona da mu se obezbedi ulazak na KiM, a koji je uputio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, Mišić kaže da je ovo još jedna epizoda u centralnom problemu, a kako će se završiti, možemo samo da nagađamo.

Foto: TV Pink

- Reč je zanimljivoj ličnosti koja je preuzela misiju koja ne može bitno da promeni situaciju na KiM, ali kao lični gest je svakako dobro došlo - kaže Mišić.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Beograd

#Donald Tramp

#Kosovo

#Vašington

'