AKTUELNO

Između Srbije i Australije intenziviraju se kontakti i politički dijalog, što daje impuls saradnji u različitim oblastima, pa je vidljivo i interesovanje australijskih kompanija za poslovne prilike u našoj zemlji, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Australije Rut Stjuart.

- Raduje nas to što dvadesetak srpskih kompanija uspešno sarađuje sa australijskim IT sektorom - istakao je predsednik Vučić.

Vučić je tom prilikom izrazio nadu da će zajedničkim radom unaprediti bilateralne odnose dveju zemalja.

Predsednik Srbije je posebno zahvalio Australiji što kroz različite projekte pomaže u rešavanju problema najosetljivijih društvenih kategorija, što podrazumeva zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pomoć deci sa smetnjama u razvoju, pomoć žrtvama nasilja, unapređenje ekonomskog položaja žena u ruralnim oblastima, obrazovanje članova romske zajednice i drugo.

Ambasadorka Stjuart je istakla da je i brojna srpska zajednica u Australiji važan činilac u povezivanju dveju zemalja.

Ona je naglasila podršku Australije evropskim integracijama Srbije i izrazila nadu da će dve zemlje iskoristiti dobre političke odnose da unaprede ekonomsku saradnju, navodeći Rio Tinto kao primer saradnje, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

U razgovoru o regionalnoj situaciji, predsednik Vučić je istakao da su mir i stabilnost u regionu od najveće važnosti za Srbiju i da je zato posvećen nalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, iako nije optimista da će do njega doći u skoroj budućnosti.

#Aleksandar Vučić

#Australija

#Srbija

'