AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija nije mešala u dolazak šefa kosovske diplomatije Bedžeta Pacolija u Banjaluku, dok bi po oceni predsednika Republike Srpske Milorada Dodika njegov dolazak bio nedopustiv, jer je Pacoli "neprijatelj srpskog naroda".

Dačić je dodao da Srbiju niko nije ni pitao o pozivu Pacolija na sastanak šefova diplomatija država članica procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i kaže da Pacoli, nezavisno od poziva, dolazi na razne skupove.

- Pacoli, ipak, koristi svaku priliku da se negde pojavi, gde može da priča svoje priče. Tako je nedavno u Dubrovniku pričao o genocidu. Ali takve stvari može da priča kada ja nisam tu. E zato sam i došao u Banjaluku - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao da se Pacoli toga i uplašio.

- Stalno se žalio da mu BiH ne da vize. Mora mu biti jasno da BiH neće priznati Kosovo, jer ga Srpska ne priznaje - naveo je Dačić. Dodik o pozivu Pacoliju, o kome su, kako je rekao, ćutali ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak i član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kaže da je to "čin izdaje srpskog nacionalnog interesa".

- To je jedan marionestki i zločinacki sistem koji je uperen protiv Srpske, Srbije i srpskog naroda. Odbacujem bilo kakvu mogućnost njegove posete institucijama Srpske. Naše kapacitete ni u kom obliku neće koristiti - naveo je Dodik.

Ističe da ga nisu zvali, niti su se konsultovali sa njim o pozivu Pacoliju.

- Pacoli je neprijatelj srpskom narodu. Drago mi je što nije došao. Zna da bi ga neugodno dočekali. Da je možda došao u Zenicu, tu ne bi mogli ništa, ali ovde ne može doći da nas provocira - kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, nije mu jasno kako neko ko "ima mozak i živi u Banjaluci može da pozove takvog čoveka u grad".

- Pozivam srpski narod na mu nikad ne oprosti jer je pokušao da ga ponizi i pokaže da on nije važan. Ne možete dovesti Pacolija i nas provocirati - istakao je Dodik.

#Ivica Dačić

#Milorad Dodik

'