AKTUELNO

I kod Albanaca i kod Srba ima onih koji ne razumeju aktuelni trenutak - da se situacija promenila i da mora da se postigne dogovor, izjavio je danas predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun.

On je rekao da protivnika postizanja dogovora o konačnom rešavanju statusa KIM ima i na jednoj i na drugoj strani, kao i u inostranstvu.

- S druge strane, u Prištini je na delu i pokušaj ograničavanja moći (predsednika Kosova) Hašima Tačija, ali mislim da su svesni da bez volje SAD ne može ništa da se postigne na Kosovu i Metohiji i da će tu stav Vašingtona biti presudan za dalje ponašanje Albanaca - rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, nije važno ko će na pregovorima sedeti u pregovaračkom timu pored Hašima Tačija.

- Hašim Tači ne radi sasvim sigurno sve sam, oni se konsultuju i s pojedinim međunarodnim zvaničnicima, imaju i svoje mentore. Mislim da se ključni preokret desio nakon boravka Hašima Tačija u Vašingtona kada je on rekao da je potrebno postići istorijski dogovor sa Srbijom - rekao je Drecun.

On je istakao i da nije tajna da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da umanji štetu koja je nastala i 1999. i nepoštovanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova.

- Naš pokušaj jeste da postignemo dogovor da oni ne bi uzeli sve što bi želeli nasilnim putem i postignemo dogovor koji će otvoriti perspektivu - rekao je Drecun.

#Kosovo

#Milovan Drecun

'