AKTUELNO

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenjuje da se iguman Sava Janjić nameće kao svojevrstan "guru neprincipijelne koalicije opozicionih stranaka i nevladinih organizacija", koje u napadima na pokušaj postizanja kompromisnog rešenja za KiM ujedinjuje isključivo mržnja prema predsedniku Srbije.

Janjić je za najnoviji broj magazina Vreme ocenio da su "neodgovorne izjave i posebno medijska kampanja, kojom se ovakvo 'rešenje' pokušava nametnuti javnosti kao jedino ispravno, višestruko su pogoršale odnose između Albanaca i Srba".

Janjić je rekao da je na KiM bezbednosna situacija napeta posle izjava političara iz Beograda i Prištine, ali i međunarodne zajednice, koji govore o "razgraničenju" ili "korekciji granica".

Rekao je i da crkva nije pristalica "zamrznutog konflikta", jer to dugoročno predstavlja opasnost samo po sebi, kao i da "pretnje i beskurpulozna medijska kampanja" protiv njega podsećaju na one koje su upućene pokojnom Oliveru Ivanoviću.

- Dragutin (Sava) Janjić ima, kao i svaki drugi građanin, pravo na političko mišljenje pa i pravo da ga slobodno izražava na društvenim mrežama i u medijima, ali i svi drugi imaju pravo da se sa njegovim stanovištima ne slažu i da takođe svoje neslaganje iskazuju javno - uzvraća Simić u izjavi za javnost.

Simić navodi da Janjiću, "kao čoveku koji je očito naviknut na jednoumlje i slepu poslušnost, ne prija kada mu neko oponira", ali i da to samo govori o tome kakva je on ličnost i koliko mu nedostaje politička kultura.

Prema njegovim rečima, Janjić je uplašen od političkog pluralizma i sučeljavanja političkih stavova, i zato mu se, svuda gde naiđe na argumentovano protivljenje njemu, pričinjavaju medijska hajka, napadi i zastrašivanje.

Ako se plaši sučeljavanja mišljenja, politikom nije ni trebalo da počne da se bavi, jer to što on radi jeste politika, a ne nekakav apolitični društveni aktivizam, kako on to pokušava da predstavi, naglasio je Simić.

- Uostalom, da ima imalo poštene namere, Janjić bi makar sačekao da se na horizontu pojavi nekakvo konkretno rešenje za Kosovo i Metohiju, pa da ga onda, ako se sa njim ne slaže, kao građanin ili kao svešteno lice kritikuje - ovako on samo otkriva šta je njegova stvarna namera - ocenjuje Simić.

Posebno je, ističe Simić, neukusan i nepristojan pokušaj Janjića da zloupotrebi tragičnu sudbinu Olivera Ivanovića, i da, pri tom, sasvim proizvoljno sve one koji se ne slažu sa njim na zloban i podmukao način optuži da imaju nekakve veze sa tim ubistvom.

#Kosovo i Metohija

#Nebojša Simić

#Sava Janjić

'