AKTUELNO

Gosti Novog jutra složili su se da je važno da Srbija ima monolitan stav, bez obzira da li neko ima političke simpatije ili antipatije i da je važno da svi zajedno pokažemo državotvornost i podržimo predsednika u ovim pregovorima sa Prištinom.

Politički analitičar prof.dr Dragan Đukanović komentarišući forum u Alpbahu, rekao je za Novo jutro Televizije Pink da su dve stvari jako bitne, prva što je uoči samog samita održan sastanak u Beču, a druga stvar, što je u okviru Alpbah foruma tema dijaloga između Beograda i Prištine postavljena kao jedna od ključnih tema.

- Čini mi se da su dve stvari jako bitne, prvo što je uoči samog samita održan samit u Beču, kome su prisustvovali Han, premijer Kurc, predsednik Vučić i Hašim Tači. Mislim da je to veoma značajna činjenica, a druga stvar što se u okviru Alpbah foruma, koji je jedan od najuglednijih foruma ove vrste, tema dijaloga između Beograda i Prištine postavljena kao jedna od ključnih tema - ocenio je Đukanović.

Kako dodaje, misli da je Austriji bitno da ima sigurno okruženje i da je tu region zapadnog Balkana od krucijalne vrednosti i važnosti.

Foto: TvPink Printscreen

- Mislim da smo dobili prilično dobre poruke tokom jučerašnjeg dana, gde smo videli da su i Beograd i Priština skloni da idu ka nekoj vrsti kompromisa, koji treba da rezultira sveobuhvatnim pravno obavezujućim sporazumom i koji treba da relaksira te odnose koji su uslovljeni istorijskim nerazumevanjem dva naroda - kazao je Đukanović.

On je istakao da se vidi i da unutar vlasti u Prištini postoje razmimoilaženja i da postoje značajni otpori da dođe do dogovora sa Beogradom.

- Mislim da će uz posredovanje Evropske unije taj problem biti prevaziđen i da ćemo kroz nekoliko meseci videti dodatnu volju u Prištini da dođe do rešenja - naglasio je Đukanović.

Predrag Rajić, geopolitički analitičar rekao je da je, kada se govori o kosmetskim Albancima, partnerima sa zapada, pogotovo iz EU teško da shvati kako oni funkcionišu.

- To je bukvalno jedna klanovska podela gde imate neku situaciju koja je nasleđena iz ratova devedesetih godina, gde imate lica koja su u to vreme bila u kriminalnim organizacijama i sada su obukli odela i prešli u političke vode i funkcionišu na sličan način na koji su funkcionisali ranije, tako da me ne čude sukobi koji postoje - istakao je Rajić.

Prema njegovim rečima, važno je da Srbija ima monolitan stav i da svi zajedno pokažemo jednu državotvornost, kao i da podržimo predsednika u ovim pregovorima.

Foto: TvPink Printscreen

- Važno je da Srbija ima monolitan stav, bez obzira na to da li se neko slaže ili ne, ili da li neko ima političke simpatije ili antipatije, važno je da svi zajedno pokažemo jednu državotvornost i da podržimo predsednika u ovim pregovorima, zato što će time naša pozicija biti daleko jača - naglašava Rajić.

Kako dodaje, važno je iskoristiti ovaj moment zato što nam se otvara prilika, kao i da se plaši da ukoliko svi zajedno ne pomognu državnom vrhu da se dođe do održivog rešenja, da će nam onda karte biti daleko slabije podeljene.

Politički analitičar prof.dr Vladimir Vuletić rekao je da važno da se iskoristi trenutna situacija i prilika, kao i da utičemo na našu poziciju koliko možemo.

Foto: TvPink Printscreen

- Kada govorimo o stabilnosti regiona treba imati u vidu jednu bitnu stvar i promenu, a to je da je sada ključna osa za stabilnost na Balkanu odnos između Srba i Albanaca. Ovo pitanje je bure baruta i ukoliko se ono ne reši na način koji bi bio dugoročno održiv onda ćemo imati mnogo veće probleme - kazao je Vuletić.

#Kosovo i Metohija

#Srbija

'