AKTUELNO

Iguman manastira Dečani Sava Janjić koji je danas najvatreniji protivnik podele Kosova, još pre pet godina se dokazao kao simpatizer albanskih zvaničnika i njihovih patriota.

Ništa tu ne bi bilo čudno, jer kroz istoriju srpski narod se suočavao sa brojnim izdajnicima, ali ne i da ponizi svakog građanina Srbije, a najviše hrabre ljude koji su tokom rata 1999. u odbrani svoje zemlje položili svoje živote.

Iguman Sava Janjić, otišao je korak dalje u ponižavanju svih Srba slikajući se ispred srpske svetinje u Dečanima sa Vljorom Čitaku, portparolkom OVK-a, a danas ambasadorkom samozvane republike Kosovo u SAD-u u Vašingtonu.

Foto: Printscreen Twitter

Naime, Vljora Čitaku je bivša portparolka UČK, bivši poslanik u kosovskom parlamentu i bivša ministarka za evropske integracije samozvane republike Kosova, a danas je ambasadorka Kosova u SAD-u u Vašingtonu. Politika Čitaku je i danas direktno usmerena protiv Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića, što se može videti iz brojnih izjava koje daje po svetu.

Da podsetimo da je Čitaku, pre nekoliko godina, pred Vidovdan govorila o „srpskim zločinima“, predstavljajući Srbe kao monstrume, dok nijednom rečju nije pomenula etničke „iščišćene“ gradove na Kosovu iz kojih su proterani svi Srbi, upravo aktivnošću terorista njene UČK.

Kosovska „ambasadorka“ u Vašingtonu Vljora Čitaku izjavila je ranije da ako Srbija želi da dođe do pomirenja sa Kosovom, onda mora da prihvati Kosovo kao nekog ravnopravnog i kao nezavisnu državu.

Foto: Printscreen Twitter

Ali sve to nije sprečilo oca Savu Janjića da pre nekoliko godina u manastiru Dečani primi Vljoru i da na svom tviter profilu napiše: „Dobar susret sa Vljorom Čitaku u manastiru Dečani. Mi oboje gledamo u bolju budućnost za sve na Kosovu.“

A odgovor na lepo druženje sa Janjićem Čitaku je, sa svoje strane, zajedničku fotografiju prokomentarisala: „Velika poseta u manastiru Dečani. Naša kulturna baština mora da se ceni i čuva.“

Vljora Čitaku i otac Sava Janji' slave i čuvaju „njihovu“ kulturnu baštinu. Ipak, šteta je što je ta baština oduzeta od onih kojima zaista pripada, tj. od srpskog naroda.

Neka ti Bog oprosti, oče Savo!

#Dečani

#Sava Janjić

#Vljora Čitaku

'