AKTUELNO

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun našao se na meti kritika jednog niskotiražnog lista zbog tvrdnji da je Sonju Biserko, Boška Obradovića, amfilohija Radovića i Savu Janjića ujedinila neodovorna politika koja nanosi štetu interesima Srbije.

Drecun je nakon gostovanja na Televiziji Pink, dobio je krajnje neprimeren poziv novinara tog lista sa pitanjem kada će da sazove sednicu Odbora za KiM zbog onoga što sam rekao u televizijskom gostovanju.

- Osporava nam se mandat koji smo dobili od građana. Niko ne može da se zaklanja iza priče o medijskim slobodama, a da pokušava da začepi usta poslanicima - naveo je Drecun.

On je dodao da, kao poslanik zahteva puno poštovanje.

- Moraće da poštuju mandat koji su mi dali građani. Taj isti list koji, kada ja kritikujem političke stavove i govorim da se takvim političkim delovanjem nanosi šteta intersima Srbije i Srbima na KiM, piše da je to crtanje mete, objavio je tekst u kojem biši tužilac za ratne zločine Vukčević kaže da će pronaći način da se obračuna samnom - naveo je Drecun.

- Takva brutalna pretnja nije crtanje mete? - pita se Drecun.

Kako kaže, neko bi da nas dovede u situaciju da svako ko pripada vladajućoj većini ne sme da odgovara na napade i ne sme da krirtikuje "odabrane".

Foto: RTV Pink

- Zašto su Biserko i Kandić odabrane i nedodirljive? - dodaje predsednik Odbora za KiM i ukazuje da opasnu mantru da se ospori pravo legalno izabranom predsedniku Republike da vodi razgovore o KiM.

- Moj posao kao poslanika je da štitim interese građana koji su me izabrali. Ja mislim da je delovanje ovih pojedinaca i stranaka štetno po interese građana Srbije kada se govori o rešavanju kosmetskog pitanja i taj stav ću žestoko braniti i pokušaću da ih svim dozvoljenim sredstvima onemogućim u takvom delovanju. Neću dozvoliti da njihova politika prevlada i da nanesu nepopravljivu štetu intersima srpskog naroda - podvukao je Drecun. Kako je dodao, to pravo ne može niko da mi ospori.

Foto: RTV Pink

Funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić je gostujući u Novom jutro ocenio je da kritičarima rešenja kosmetskog problema ne odgovarala ni jedna opcija koju bi predložio predsednik Srbije, jer oni ustavri ne kritiku rešenje, već samo napadaju Aleksandra Vučića.

- Za Srbe na Kosovu i Metohiji život nije lak, situacija je posebno teška tamo gde su Srbi u velikoj manjini. Zabrinjava to što se konstantono dešava da nemamo rešenje za određene probleme koji se donose na položaj i život Srba - rekao je Jevtić.

Kako je dodao, zagovornici teorije zamrznutog koflikta moraju da znaju da je loše da se zamrzava i položaj Srba, jer se u takvim okolnostima naši građani iseljavaju.

- Kada bi došlo do odlaganja rešavanja problema KiM , naš položaj u političkom smislu bio bi daleko lošiji nego danas i zato smo za to da se pitanje Kosova reši u trenutku kada je politički položaj Srbije i Srba zahvaljući Vučiću daleko bolji u odnosu na vremena pre. Siguran sam da bi rešenje do kog bi došli u ovom trentku bilo značajno kvalitetnije - rekao je Jevtić.

#Milovan Drecun

'