AKTUELNO

Kampanji kojom se umanjuju zločini nad Srbima u Hrvatskoj sve češće se priključuju i tamošnji državni listovi. Pre pisanju medija, proustaški kolumnista Večernjeg lista nahvalio je kontroverznu knjigu "Radni logor Jasenovac".

Sagovornici Pinka saglasni su da je to još jedan pokušaj revizije istorije i zabrinuti jer značajn broj veruje u tvrdnje da je Jasnovac bio zabavište, da su se tamo održavale pozoršne predstave i slične bizirane tvrdnje.

Politikolog dr Jelena Vukoičić je gostujući u "Novom jutru" ukazala da je autor te knjige Igor Vukić, čiji je otac navodno bio zatočen u Jasenovcu.

Kako je dodala, to nije usmljen slučaj.

- O tome se vodi oštra polemika i u hrvatskom društvu. Mislim da je zabrinjavajuće visok procenat onih koji smatraju da je u pravu i da mu treba dati prostor u medijima - zaključila je Vokičić. Ona je dodala da to nije margina i da Vukić predstavlja značajan broj ljudi koji veruju u isto.

Foto: RTV Pink

Istoričar Saša Adamović ukazuje da je autor pozitivnog prikaza kontroverzne knjige u Večernjem listu proustaški novinar Milan Ivkošić.

- Takvih slučajeva je bilo i ranije. Postoji grupa istoričara u Hrvatskoj čiji je zadatak da potpuno preokrenu priču o Jasenovcu, da to nije bio logor smrti, već radni logor. Priča se čak da su u predstavama mogli da ismevaju upravnika logora Dinka Šakića, što je prilično neverovatno- istakao je Adamović za "Novo jutro".

On je ocenio da je u Hrvatskoj na delu revizija istorije, kao i da je ideja hrvatskog državnog prava se pokazala kao genocidna.

Novinar Zoran Ostojić je gostujući u "Nocvom jutru" istakao da je svaki pokušaj revizije, posebno na tako ekstremno bizaran način za logor, za osudu.

- To ne znači da se u budućnosti neće utvrditi prava istina o Jasenovcu. Sada postoje dve istine - dodaje Ostojić koji je, kaže, srećan sam što Hrvatska nema zakon kojim bi se rehabilitovali zločinci.

- Mnoge snage koje jačaju u Evropi, ta ekstremna desnica želi da promeni sliku koja je postojala posle Drugog svetskog rata, i o nacistima i o koncentracionim logorima - dodao je Ostojić.

#Hrvatska

#Jasenovac

'