AKTUELNO

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU, međutim, nije precizirala da li će taj sastanak biti već u januaru.

Dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, u toku je u Briselu.

Prema pisanju prištinskog portala Koha Ditore, predstavnici Beograda i Prištine različito govore o temama narednog sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da će teme biti u vezi sa sprovođenjem postignutih sporazuma na polju slobode kretanja, diploma i katastra.

S druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić pominje i druge teme, javila je albanska agencija ATA.

On kaže da će se, kako navodi ATA, posle sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu, na stolu tokom razgovora naći i neka druga pitanja kao što su status i vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, srpska javna i privatna svojina, nestale osobe i priznavanje univerzitetskih diploma.

Đurich je, zaključuje albanska agencija, optužio kosovsku vladu da odbija da pregovara o pitanjima od značaja za kosovske Srbe i Srbiju.

Autor: G. Ninković

'