AKTUELNO

Poziv čelnika Saveza za Srbiju na puč je akt verbalnog nasilja koji dovodi u pitanje kredibilitet opozcije i šteti poziji Beograda u pregovorima sa Prištinom, ocenjuju sagovornici Televizije Pink, nakon poruke Boška Obradovića da se uhapsi predsednik Aleksandar Vučić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da opozicija u svakom političkom sistemu mora da se kreće u određenim koordinatama, jasno zacrtanim bilo ustavom, bilo zakonom, bilo političkom praksom.

Na poziv čelnika Saveza za Srbiju na puč gledam kao na akt verbalnog nasilja, koji dovodi u pitanje ne samo kredibilitet osobe koja je to izgovorila, već i pojma opozicije.

- Poziv na hapšenje predsednika od lidera jedna opozicione grupacije je politički skandal - ocenjuje Vuk Stanković.

Kako kaže, to je ne samo promovisanje zle krvi u političkom životu, već i dovođenje u pitanje ustavnog poretka.

Vuk Stanković je ukazao da je obrazloženje za tako nešto je navodni stav Vučića o tome kako treba priznati nezavisnost Kosova, što nigde zapravo u političkom smislu ne postoji.

-Postoji samo razmišljanje o tome kako treba urediti odnose Srba i Albanaca , a to je daleko i od zvaničnog stava jer nije potvrđeno u radu državnih institucija, ali daleko je i od toga da je to njegov zaokruženi predlog - dodao je on.

Prema njegovim rečima, na osnovu jednog razmišljanja koje je Vučić poslao javnosti, formulisala se ideja kako treba pozvati vojsku na pobubnu protiv državnih organa, u ovom slučaju demokratski izabranog predsednika.

- Poziv na puč je skandalozan, ali to je i pokušaj da se skrene pažnja na sebe, jer je opozicija okupljena u tom savezu, koju čine Jeremić, Đilas i Obradović, autor ovog sramnog poziva na hapšenje predsednika, manje - više politički marginalna - naveo je Vuk Stanković.

Kako je dodao, opozicija je pokušala da zainteresuje građane političkim radikalizmom.

- Mislim da se radi o jednom gestu koji šteti i poziciji Srbije u kontekstu dijaloga - podvukao je Vuk Stanković.

Foto: RTV Pink

Jovan Kovačić, predsednik East West Bridge-a smatra da je poziv opozije da se uhapsi predsednik upućen iz ekskluzivnih letovališta neozbiljan i da je to pokušaj da se skupe jeftini politički poeni.

- Ovo nije vreme za avanture, s obzirom na to gde smo sa pregovorima sa Prištinom. Ovakve stvari štete Srbiji - istakao je Kovačić i dodao da se o kosovskom problemu mora razmišljati hladne glave, bez emocija.

- Imamo ozbiljan problem, nalazimo se u interesantnoj situciji da se nešto konačno reši. To je jedno emotivno teško breme, ali su činjenična stanja takva kakva jesu…Situacija nikada nije bila bolja, da se to pitanje reši - smatra Kovačić, koji podseća da problem Kosova traje gotovo ceo vek.

- Ta noga je gangrenozna i došlo je vreme da se seče. Tu se postavlja pitanje - ne dam svoju nogu, a izgubiću glavu ili sačuvati glavu… Istorija se ne završava sutra. Ima načina da se isprave nepravde - dodao je Kovačić.

Kako je ocenio, za donošenje odluke su nam potrebni državnici, ne političari ili politikanti.

- Ovo mućenje vode, poziv na hapšenje to su politički trikovi koji imaju negativne efekte. Cilj je postignut - da mi sada pričamo o njima - istakao je Kovačić.

#Dejan Vuk Stanković

#Opozicija

'