AKTUELNO

Predsednik Srbije istakao je na konferenciji za medije da će konačnu odluku o pitanju Kosova i Metohije doneti narod, da će pred njega izaći sa predlogom rešenja, ako do njega i dođe, i podvlači da je neophodno ono rešenje koje će doneti dugotrajan mir između Srba i Albanaca i koje bi značilo stvaranje sigurnosti i bezbednosti, pre svega za Srbe, ali i za Albance.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je 2014. godine kada je postao predsednik Vlade doneta važna odluka da se zemlja povede putem bolnih reformi. Tada je izabran teži put od uobičajenog puta, puta svakodnevnog preživljavanja i ličnog bogaćenja. Izabran je put bolje budućnosti, a rezultati su, ističe, vidljivi. Ipak, kako kaže, iako je mnogo toga urađeno, ostalo je još mnogo.

- Ekonomski rezultati, nezaposlenost, fiskalna konsolidacija, sve govori da smo na dobrom putu i da jačim reformama možemo postati država koja se ubrzano približava zemljama centralne Evrope. Obećao sam da neću sedeti i ne raditi ništa, da se neću truditi da meni bude lepo, a ostalima loše. Rekao sam da ćemo se baviti najtežim problemima, a jedan od najtežih je, svakako, Kosovo - rekao je predsednik medijima na Andrićevom vencu.

Foto: Tanjug

Ističe da je ključno da zarad budućnosti bude rešeno pitanje KiM i da nije obećavao jednostavno i bezbolno rešenje, jer takvog nema.

- Takvo rešenje nude samo neozbiljni - kaže Vučić.

Predsednik poručuje i da žestokom borbom želi najviše za naš narod uz najmanje gubitke.

Podseća da je Srbija ispunila svoje uslove, a da je ZSO ostala neformirana bez protivljenja EU. Kaže da nikada nije bežao od najtežih razgovora i da je donosio odluke u skladu sa interesima srpskog naroda. Srbi, kako kaže, prema Briselskom sporazumu treba da biraju komandanta regionalne policije za sever, ali ne mogu upravo zato što nije formirana ZSO. Srbima su uskraćena još mnoga prava jer nije formirana Zajednica, jedini uslov koji su Albanci morali da ispune, podseća predsednik.

- Srbiji ostaju dva puta. Jedan je da, pošto više od 1930 dana nisu ispunili svoju obavezu, Srbi sami preuzmu formiranje ZSO, i malo ko bi im zamerio da u formiranje krenu. Ipak, onda bi postojala opasnost jednostranih akcija Prištine, a mnogi iz zapadnog sveta jedva bi čekali da im pruže podršku u akcijama koje bi bile konačni obračun Prištine sa severom KiM, čime bi dobili dovoljan razlog da uđu na sever, i preuzmu kontrolu nad vitalnim objektima. Zato je politika Srbije i naš savet Srbima na KiM da pažljivo radimo i pratimo dešavanja u međunarodnoj zajednici, da tražimo svoja prava i postupamo po interesima koji će značiti i očuvanje mira, stabilnosti i neugrožavanje bezbednosti naših grđana. Zato ćemo nastaviti rad sa Srpskom listom, političkim predstavnicima Srba sa KiM i našim narodom i znati kako da dođemo do ostvarenja svojih prava. Insistiraćemo na rešenju odnosa prema crkvi i prema formiranju zaštićenih zona. Po ranijim planovima bilo ih je 44, a u zavisnosti od toga šta nudimo za rešenje kosovskog čvora, videćemo koliko će morati da ih bude - kaže Vučić, dodajući da se moraju izbeći manipulacije i mahinacije.

Tražiće se rešavanje pitanje imovine i to u 4 dela: lična i privatna imovina Srba, imovina SPC, imovina u vlasništvu privrednih subjekata koji su registrovani na teritoriji Republike Srbije izvan KiM i imovina u vlasništvu Srbije, takozvana državna i društvena, na teritoriji KiM. Imovina se do 1999. vodila u katstru zemljišta, dok katastar nepokretnosti nije vođen, a Srbija poseduje tačne, precizne i validne podatke. Ovo pitanje, ističe, biće ključno i jedno od najvažnijih za postizanje bilo kakvog rešenja.

Predsednik kaže da se postavlja pitanje zbog čega je želeo da se obrati javnosti: da li nam je potreban pokušaj da dođemo do rešenja, jer smo daleko do njega, da li bi nam rešenje donelo dobro ili je bolje da nastavimo kao do sada i može li Srbija dobiti više u budučnosti nego što ima danas?

- Moj stav kao predsednika je jasan, iako je to teže i za mene i za vladu i za Kancelariju za KiM: rešenje problema nam je neophodno i to što pre. Pod jedan: treba nam dugotrajan mir između Srba i Albanaca, treba nam rešenje koje bi značilo stvaranje sigurnosti i bezbednosti. Važno je, da kada postignemo dugoročnu stabilnost, što je pod dva, da se posvetimo ekonomskom razvoju naše zemlje bez faktora koji nam to otežavaju već čitav vek. Pod tri: mislim da bismo time dramatično popravili dolazak stranih investicija u našu zemlju, kao i imidž Srbije. Pod četiri: demografska slika Srbije, ukoliko ne rešimo kosovski čvor, pokazuje da ćemo imati za milion ljudio manje do 2050. godine - kaže Vučić.

Kaže da, kada se krenulo u najteži potez, znao je da će biti optuživan od onih koji nacionalne i državne probleme ne posmatraju kao svoje. Podseća da je postavio nacionalne ciljeve i da se tada vodio racionalnim argumentima, ozbiljno i odgovorno, imajući u vidu interese Srbije i Srba na KiM. Ipak, o njima ne može uvek otvoreno da priča kako se ne bi rušila pregovaračka pozicija Srbije.

Istovremeno, otvarajući dijalog, kaže, da su mnogi govorili da je on neuspešan, iako se danas vide njegovi rezultati.

Dovoljno govori da smo za neke veleizdajnici, i pri tome niko im ne kaže da koriste rečnih iz 90-ih, jer je valjda ta reč dobrodošla kada se koristi protiv nas, a drugi kažu da smo ratni zločinci, da želimo nacionalne države i odvajanje od Albanaca po svaku cenu. Ljudi, siguran sam, razumeju da nam treba racionalno rešenje jer nema pobede u ovom poslu, već samo budućnosti, ako žele Srbi i Albanci da je pravimo zajedno, jer nam je to zajednički interes. Svi drugi koji se iz različitih razloga mešaju, a mešaju se, i moraju da budu pitani, a pitani su, imaju manje interesa od nas i Albanaca. I zato smo mi ti koji donosimo odluke, a ne Evropa, Amerika, Azija ili Afrika. O ovome se izjašnjavamo mi i mi odlučujemo da li ćemo da ratujemo, da se ubijamo ili ćemo da prekinemo vrzino kolo i da pokušamo da drugačije posmatramo stvari u budućnosti - kaže Vučić.

Foto: Tanjug

Ističe da je pozicija Srbije popravljena, da je naša država poštovanija, da se naš glas čuje.

- Uspeli smo da dođemo do pokušaja priče o kompromisnom rešenju, iako nemamo novca za lobiranje. Daleko smo od rešenja, ali smo na putu ka priči o njemu. Krenula je salva napada i shvatio sam da mali broj želi kompromisno rešenje, da smo podeljeni na one koji su za celovitost nezavisne države Kosovo jer vole da smo gubitnici koji kukaju nad svojom sudbinom i da se žalimo narednih sto i 200 godina, i na one koji nisu za razgovor i misle da će doći bolja vremena kada ćemo moći da isteramo milion i po Albanaca preko Prokletija. Ne ide to tako i to znaju racionalni ljudi! Nije čudno kada pogledate, a ljudi to ne znaju, da nemamo Kopaonik pod svojom državnom kontrolom, da na 180 metara od Pančićevog vrha stoje kontrole Kfora. Mnogo toga teškog pred nama je u septembru mesecu, ali građanima poručujem da ne brinu jer nema tajnih odluka i rešenja, ako se uopšte i približimo nekom rešenju, u šta sumnjam jer se to vidi po izjavama Albanaca, po izjavama srpskog društva. Izaći ću pred narod sa rešenjem i neću ih lagati i obmanjivati. Govoriću istinu ma koliko da me boli, koliko god druge bolela, koliko god bilo katastrofalno po moju stranku i politiku, jer to je odgovoran pristup. Mi Srbi govorimo da 600 godina držimo KiM pod svojom kontrolom, a ja vas pitam kako to da nam je konzul ubijen 1890. godine. Kako to da su konzuli bili i Nušić, i Vojislav Ilić, i Rakić, gde su bili konzuli, u svojoj zemlji, na svojoj teritoriji? Neću lagati ni druge ni sebe. Neću dozvoiliti da Srbi budu bez ičega, bez svojih prava, da srpske crkve i manastiri ne budu zaštićeniji nego ikada, ako se ikada pred vama pojavim sa nacrtom i predlogom rešenja. Nećemo moći zbog toga da slavimo, niti će druga strana slaviti - kaže Vučić.

Predsednik je podsetio i izneo podatke o svemu učinjenom za Srbe na KiM, od projekata, rekonstrukcija, obnova crkava, manastira, pravne pomoći, finansijske pomoći porodicama, pomoći narodnim kuhinjama, uvećanja plata i penzija...

- Ispričao sam vam ovo da vam pokažem da ne mlatimo praznu slamu, već se borimo za svoj narod, građane, za svoje ciljeve i radimo. Političko nasleđe sa kojim se suočavamo je teško i uslovi za delovanje u međunarodnoj zajednici su loši. Retki su naši saveznici koji nisu priznali nezavisnost Kosova, ali SAD i najmoćnije zemlje EU su priznale nezavisnost. U narednom periodu, dobro razumevajući raspoloženje naroda u Srbiji, neću bežati od sopstvene odgovornosti, ali narod će biti taj koji će doneti konačnu odluku o svemu i morati da pokaže odgovornost. Narod će biti upoznat sa svim činjenicama i postaviće mu se jasno pitanje o potencijalnom sporazumu do kojeg ćemo možda, ali možda, jednog dana doći. Za nas je danas prekretničko vreme, na raskrsnici smo koja je imala laganiji put koji je izgledao kao autoput, ali se sužavao na makadam - kaže Vučić.

Autoput je put dodvoravanja narodu, ali je izabran drugi put koji je izgledao kao makadam, ali sada on prelazi u autoput.

Foto: Tanjug

Kaže da mu je lakše da ništa ne radi i govori "gledajte kakva nam je politička konkurencija". Tako, kaže, može da vlada još deset godina.

- Dok se mi bavimo Olujom, drugi podmeću klipove u točkove i gledaju gde će da se brčkaju. U prekretnici za Srbiju iznećemo sve činjenice građanima, sve informacije i sve političke, ekonomske i socijalne posledice dogovora - kaže Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić kaže da u Rezoluciji 1244, koja je formalno na snazi, ima i loših stvari za Srbiju, pa podseća da su Albanci bez referenduma, a na koji su po Rezoluciji mogli da se pozovu, doneli odluku o nezavisnosti na osnovu protivpravne odluke iz 1999.

Onda smo mi sami sebi zabili nož u srce sa neodgovornim pitanjem međunarodnom sudu pravde. Kao da je namerno hteo da nam nabije nož u srce. Mislite da se cena za to ne plaća? I danas vraćamo njihove dugove, a plaćaćemo i ovo. Išli su da se dodvoravaju po svetskim centrima, a ja sam Pensu, Merkelovoj i Makronu govorio o rezoluciji 1244, a oni nisu smeli ni da je pomenu - kaže Vučić.

Kaže da za rešenje mora biti formirana ZSO, ili će se ostati u kaljuzi u kojoj smo danas. Podseća da ima poštovanje nemačke kancelarke, posebno zbog toga što njoj govori isto što govori u Briselu ili Moskvi.

Kaže da je uvek želeo bolje odnose sa Hrvatskom i Crnom Gorom, i podsetio je na slanje crnogorskih oficira u NATO misiju i slučaj proslave Oluje. Poručio im je "hvala vam, prijatelji".

Ističe da ostaje želja za boljim odnosima, ali je sve što je govorio, govorio dostojno, ne vređajući, ne iznoseći ustaške pozdrave.

- Kad god hoće dobrodošli su u Srbiju. Kad god neće, ne moraju. Nikada ne bežim i nisam kukavica da se sklanjam. Na ovu hajku kjoja se vodi u hrvatskim medijima odgovaram s osmehom, ali neka ne vode hajku protiv Pupovca jer mi nije sugerisao ni jednu reč - kaže Vučić. Zamislite da pitamo Žigmanova o proslavi Oluje i da li podržava prodaju knjiga Ante Pavelića na proslavi? Ne bismo ga pitali i želimo da se Hrvati u Srbiji osećaju lagodno - kaže Vučić.

Foto: Tanjug

Pročitao je podatke o podršci i pomoći koja je upućena hrvatskoj manjini, kao i o rešenim problemima koje su imali. Ističe da se time ponosi. Kaže da je milion puta grešio, ali da je sve što je rekao u Bačkoj Palanci sam pisao i 10 puta pročitao pred govor i da bi opet isto rekao.

- Razumem hrvatsku histeriju. Pogledajte njihove novine, više je mojih slika nego Kolindinih i Plenkovićevih zajedno. Oni su sve uspeli, ostvarili su sve protiv Srba i još glume žrtve. I sve je prošlo, a onda se pojavio mali Vučić iz poražene Srbije koje ne žele i ne vole da čuju. Možda bih i ja to radio da sam na njihovom mestu. Ali, imam obavezu prema stradalima, da se ne izbriše sećanje na najstrašniju tragediju u našoj istoriji. Žao mi je što se neko ljut što sam Oluju nazvao pogromom, što sam nazvao Teslu Srbinom. Nacistički režim pobio je više od 90 Tesli i da je Tesla bio u Lici u to vreme, ne bi preživeo, kao što nije niko od njegovih. Žao mi je što su to činjenice - kaže Vučić.

Predsednik kaže da će biti napadan svako ko brani interese Srbije i da bi neki više voleli zemlju i narod koji prihvata dodeljenu ulogu poraženog, lošeg, zločinačkog, zlikovačkog i da ne vidi svoj narod.

- Neki sa srpskim prezimenom vršili su zločine i takvima sudimo i osuđujemo ih. Ipak, neki sa drugim prezimenom to isto nisu uradili i to neću da ne vidim - rekao je predsednik.

#Aleksandar Vučić

'