AKTUELNO

Predsednik Srbije uporedio je na obeležavanju Dana sećanja na žrtve "Oluje", pogrom srpskog naroda sa fašističkom Nemačkom. Podsetio je da je u oba slučaja cilj bio optužiti i uništiti one koji su drugačiji. Činjenica je da je sve što je izneo predsednik u svom govoru istina, i da Hrvate ova istina boli.

Hrvatski mediji zahtevaju smenu Aleksandar Vučića i dovođenje "podobnih", koji su i do 2012. dok su bili vlasti, ćutali o zločinima počinjenim u "Oluji".

Gotovo svi hrvatski mediji danas su na svojim portalima imali vesti vezane za najavu zabrane ulaska u Hrvatsku predsedniku Srbije, a to je i glavna vest u izdanjima štampanih medija za ponedeljak.

Foto: Tanjug

Hrvatima i zvaničnicima ove zemlje je zasmetao govor predsednika Srbije na obeležavanju Dana sećanja na žrtve "Oluje", kada je Vučić uporedio pogrom Srba sa fašističkom Nemačkom. Pa bi na njegovom mestu radije da vide neke bivše političare.

Podsećamo na deo govora predsednika Vučića koji je izazvao buru u hrvatskim medijima:

I nije nikakva slučajnost što su datumi, zločina zbog različitosti, zbog vere i nacije, isti. Nacisti su 4. avgusta 1944. godine, provalili u sigurno skrovište jevrejske devojčice Ane Frank i odveli je u logor, da umre. Oni koji su, na isti taj dan, 4. avgusta 1995. godine provalili u Krajinu, ubili više od dve hiljade ljudi i 250.000 prognali, samo su ponovili istu stvar. Isti zločin protiv nekoga ko je različit, ima drugčije ime, poreklo i nekog svog Boga. I u oba slučaja, jedina krivica i Ane Frank i Srba iz Krajine bila je ne nešto što su uradili, nego nečije ubeđenje da će, bez njih, neka zemlja, neki ljudi, biti lepši i bolji. U oba slučaja traženo je i primenjeno konačno rešenje. U oba slučaja, oni koji su drugačiji, optuženi su za samo svoje postojanje. I nije puka koincidencija to što je Hitler, 1919. godine optužio Jevreje za to što se "množe", i što je istu tu reč - "množili su se", upotrebio Tuđman, u svom govoru u praznom Kninu, oslobođenom Srba, od sopstvenih stanovnika. Motiv je, dakle, večan, isto kao zločin koji je prouzrokovao. Mržnja, u svojoj iracionalnosti, ne prepoznaje ni vreme niti bilo kakav kraj, osim onog, konačnog, da nekoga nema. Razlika je, posle svega, samo u brojkama, koje govore, ne o manjoj želji, nego o manjoj efikasnosti. A namera je ista. Hitler je hteo svet bez Jevreja, Hrvatska, njena politika je htela Hrvatsku bez Srba, jer su, kako je rečeno, "razarali hrvatsko nacionalno biće" - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug

Hrvatski mediji, međutim, Vučićev govor nisu preneli u celosti.

- Danas Srbija govori u ime svih Krajišnika. Bez trunke mržnje, bez poziva na osvetu, bez želje za bilo čim drugim osim za istinom, i elementarnom pravdom - takođe je rekao srpski predsednik.

Dačić: Šta od toga što je Vučić rekao nije tačno?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, povodom napada iz Hrvatske na predsednika Aleksandra Vučica, postavio pitanje šta od toga što je rekao Vučić nije tačno.

- Da li je tačno da je 1991. u Hrvatskoj živelo 560 .000 Srba, a da ih sada po popisu ima svega oko 180.000? Ili je Vučićev greh što uopšte priča o tome? - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug

On je konstatovao da je "žalosno, ali istinito, da se u Evropi danas etničko čišćenje slavi jedino u Hrvatskoj i na Kosovu".

Vulin: Vučić izborio Srbiji pravo na istinu, Hrvati to neće oprostiti

Hrvati nikada neće oprostiti Vučiću što je Srbiji vratio glas i izborio pravo na istinu, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin reagujući na napade iz Hrvatske na predsednika.

- Vučić je ispred Hrvatske prošlosti i budućnosti samo postavio ogledalo. Ako se Hrvatima ne dopada slika u ogledalu neka se najzad promene - navodi se u izjavi Vulina.

Foto: Tanjug

Kako kaže, ne boli Hrvate poređenje sa nacistima, njih boli što se podseća da su Srbi bili i jesu nacističke žrtve.

- Hrvati neće nikada oprostiti Vučiću što je Srbiji vratio glas i izborio pravo na istinu - zaključio je Vulin.

#Aleksandar Vučić

#Napad

#Zagreb

'