AKTUELNO

Hrvatska je juče obeležila 23 godine od, za njih, velelepne vojno-policijske akcije, dok je Srbija obeležila 23 godine od najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata. General u penziji Vidosav Kovačević istakao je za TV Pink da je Hrvatska lagala svoje građane i da od decembra 1991. jedinica JNA nije bilo u njihovoj državi.

Dr Orhan Dragaš, direktor Instituta za međunarodnu bezbednost kaže da, nakon Oluje, najveći problem predstavlja činjenica da nemamo želju za pomirenjem iako je prošlo više od dve decenije. Podseća na bizarnu izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović o velelepnoj akciji koja se izučava na svetskim školama.

Foto: TV Pink

- Da trenutak nije tužan, ovo bi bilo smešno! Možda se izučava na sveučilištu u Hrvatskoj gde predaju profesori Gotovina i Čeku. U toku dana smo videli opasnu komparaciju političara koji kažu "zašto bismo imali bilo kakav odnos prema srpskim žrtvama, zamislite da su saveznici 1944. 9. maja brinuli o Nemcima koji su poginuli u bombardovanju". Zamislite vi ovu paralelu! Kako godine prolaze, deluje mi da je otpor Hrvata prema pomirenju sa nama sve veći - kaže Dragaš za "Novo jutro".

Kaže da mu nije jasno prisustvo Izraela i da su piloti koji su nadletali Knin, nadletali i Jasenovac, mesto na kojem su postradali Jevreji.

Istoričarom Nebojša Damnjanović kaže da je "Oluja" najizrazitiji momenat u njihovoj istoriji, da su tada stekli punu nezavisnost.

Foto: TV Pink

- Oni će uvek na tome insistirati. Treba da ističemo naše žrtve, da tražimo da se reši pitanje Srba koji tamo žive, imovinska pitanja - kaže Damjanović.

Reditelj Ljubiša Ristić ističe da se treba zapitati šta radi Evropa u koju toliko srljamo. Srljamo u EU koja mrtva hladna gleda u istorijsku reviziju i pokazuje nam da se Evropa vraća svom izvoru - dolazi u Blajburg i pravi se da ne zna da su tamo žrtve njenih saveznika.

- Bitno nam je da se o ovome izjasne oni iz Evrope i da nam pokažu šta je njihov antifašizam, odnos prema otvorenoj reviziji, pozivu na obnovu nacističke tvorevine! S druge strane, nije samo Savet Evrope mesto gde se to pitanje postavlja i tu se postavlja pitanje o svakom etničkom čišćenju - kaže Ristić.

Foto: TV Pink

General u penziji Vidosav Kovačević kaže da je srpski narod ostavljen na milost i nemilost ustaškom režimu, onda kada su jedinice JNA napustile Hrvatsku.

- JNA krajem decembra 1991. više nema. Hrvatska vojska 1992, 1993, 1994, 1995. vodi rat protiv svojih građana, protiv Srba i već 20 godina lažu svoj narod. Proteruju Srbe na očigled Evrope, uz podršku međunarodne zajednice - kaže Kovačević. Ističe da je naša obaveza da otkrijemo zašto se Srbija nije umešala.

Foto: TV Pink

Kaže da se o ovome ćutalo godinama i da je dobro da se progovorilo i da država neće dozvoliti da se ovako nešto ponovi.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Oluja

'