AKTUELNO

Lider Jedinstvene Srbije ocenio je da na današnji dan, kada Srbija tuguje, Hrvati slave "Oluju" tokom koje su ubijali nemoćne, koji su u kolonama bežali u Srbiju.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je danas da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlikovanjem Ante Gotovine i Mladena Markača "nagradila najveći ratni zločin i genocid posle Drugog svetskog rata".

Marković je u saopštenju naveo da je Gotovini i Markaču, koji su 1995. godine predvodili akciju Oluja, mesto u zatvoru, a ne na svečanosti proslave te akcije u Kninu, gde će biti odlikovani za počinjeni ratni zločin.

- Haški tribunal treba da se stidi, jer je sudio samo Srbima, a ne po pravu i pravdi. Kolinda Grabar Kitarović je Tuđmanov naslednik u rukavicama - naveo je Marković.

On je ocenio da na današnji dan, kada Srbija tuguje, Hrvati slave "Oluju" tokom koje su ubijali nemoćne, koji su u kolonama bežali u Srbiju.

- Evropa ćuti, a neke zemlje van Evrope, koji su bili glavni organizatori bombardovanja Srbije, ne reaguju. Takva politika je ohrabrila Albance na Kosovu i Metohiji da, uz prećutnu podršku svojih mentora, prete da će danas oteti Hidroelektranu Gazivode - naveo je on.

Predsednica Hrvatske odlikovala je povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastitu inicijativu, penzionisane general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su predvodili akciju "Oluja".

Nepravosnažno su osuđeni pred Haškim sudom u aprilu 2011. godine na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina pre i posle "Oluje", ali su u žalbenom postupku 16. novembra 2012. oslobođeni svih optužbi.

#Dragan Marković Palma

#Kolinda Grabar Kitarović

'