AKTUELNO

Srpski sabor Zavetnici ukazuje da prištinski mediji već danima najavljuju veliku aktivnost Albanaca na severu pokrajine, te od države očekuju da odlučno reaguje i da povodom takvih bezbednosnih rizika preduzme sve neophodne mere za očuvanje teritorijalnog integriteta i bezbednosti srpskog naroda u južnoj pokrajini.

- Pojačano prisustvo snaga KFOR-a u srpskim sredinama na KiM pokazuje da postoji realna pretnja da Albanci planiraju eskalaciju sukoba i nasilje nad Srbima. Tome u prilog govori i odluka tzv. kosovske policije da sa godišnjeg odmora vrati sve svoje uniformisane pripadnike - kažu Zavetnici i saopštenju.

Podsećaju da je odlukom Velike Britanije pitanje KiM prvi put posle 10 godina sklonjeno sa dnevnog reda diskusije pred SB UN, čemu su se odlučno usprotivile Rusija i Kina i kažu da je ta odluka Britanaca dokaz da Albanci imaju i neupitnu podršku svojih međunarodnih mentora.

Od držžave očekuju da odlučno reaguje i da povodom takvih bezbednosnih rizika preduzme sve neophodne mere za očuvanje teritorijalnog integriteta i bezbednosti srpskog naroda u južžnoj pokrajini.

Zavetnici ističu da je reč o pitanju koje mora biti iznad svih političkih podela i razlika.

- Upućujemo poziv svima da u ovako delikatnim okolnostima pokažemo jedinstvo i uputimo nedvosmislenu poruku da nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje nad našim narodom na KiM - navode Zavetnici u saopštenju.

#Kosovo i Metohija

#Priština

#zavetnici.rs

'