AKTUELNO

Poslanik u parlamentu Albanije i član Ramine stranke kod zida plača u Beogradu slika se sa dva Albanca sa rukama prekrštenim u figuru orla.

Poslanik u parlamentu Albanije zajedno sa dvojicom istaknutih članova stranke Edija Rame, pokušali su u centru Beograda da izazovu incidente provocirajući građane simbolom "velike Albanije".

Da sve bude još opasnije, to su činili ispred takozvanog zida plača (nekoliko velikih panoa sa slikama i imenima nedužnih žrtava), najpotresnijeg svedočanstva srpskog stradanja na Kosovu, postavljenog na samom ulazu u Skupštinu Srbije.

U grupi provokatora bili su albanski poslanik Pjerin Ndreu i njegovi kompanjoni Gjevi Ndoka (36) i Andi Marku (43). Oni su se belim rendž roverom zaustavili ispred parlamenta. Ndoka i Marku izašli su iz automobila i slikali se ispred zida plača sa rukama prekrštenim u figuru orla, što simbolizuje "veliku Albaniju". Ndreu ih je čekao za volanom. Sve se dešavalo u ponedeljak 30. jula oko 13.20 časova.

Srećom, trojku provokatora primetilo je obezbeđenje Narodne skupštine, pa su intervenisali pripadnici Jedinice za obezbeđenje (JZO). Tokom njihove intervencije na lice mesta stigla je i patrola iz policijske stanice Stari grad, koja je o celom događaju sačinila službenu belešku, u koju su mediji imali uvid.

- Zamenik načelnika JZO obavestio je pripadnike patrole da su osobe proverene, da nisu narušile javni red i mir, niti oštetile zid plača. Službenici JZO preneli su im da su oko 13.20 časova navedene osobe izašle iz vozila albanskih registarskih tablica i slikale se ispred zida plača, rukama pokazujući dvoglavog orla. Pripadnici JZO o tome su napravili belešku, a patroli su dostavljena i tri papira sa skeniranim putnim ispravama osoba koje su se slikale - navodi se u službenoj belešci.

Simo Spasić: Ponižavanje žrtava

Zid plača ispred Skupštine Srbije postavio je Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM. On za Srpski telegraf kaže da bi, u slučaju da je naišao na Albance dok su se slikali ispred plakata sa srpskim žrtvama, pokušao da im objasni kako stoje stvari:- Ponižavanje je i sramota za srpske žrtve da se neko iz Albanije ili Prištine slika na tom svetom mestu i pokazuje simbol dvoglavog crnog orla. Da su ih videle majke ubijenih, verujem da bi ih motkama oterale odatle. Ja bih im pak prišao i pokušao na lep način da im objasnim, da im pokažem te žrtve, Srbe, koji su prve i poslednje žrtve koje su stradale na Kosovu i Metohiji. Da su albanski zločinci, umesto da odu u zatvor, postali premijeri i predsednici neke lažne države. Da su to zločini koji nikada nisu dobili epilog, a njihovi dželati nikada nisu privedeni pred lice pravde.

Dodaje se i da je o svemu izvešten dežurni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva, koji se izjasnio da u navedenoj radnji nema elemenata krivičnog dela.

Kako mediji saznaju od očevidaca ovog događaja, Ramin poslanik Ndreu je policijskim službenicima iz JZO pokazao diplomatski pasoš, pravdajući se da nije znao šta će dvojica koja su bila s njim da rade pred zgradom srpskog parlamenta. Ndreu je, inače, poslanik u skupštini Albanije od 2013, a inače je dugogodišnji visoki policijski činovnik u toj državi i bivši profesor kriminalistike na Pravnom fakultetu u Tirani. Marku je advokat i takođe istaknuti član Ramine partije.

#Albanija

#Beograd

#Edi Rama

'