AKTUELNO

Marko Ðurić, direktor Kancelarije za KiM, rekao je da je izjava ministra dijaspore Albanije Pandelija Majka, da će od prvog januara biti otvorena granica između Albanije i Kosova, neozbiljna i neodgovorna. Đurić ističe da ta izjava služi samo da dodatno pogorša odnose u regionu

- Enver Hodža je mrtav, a od Velike Albanije nema i neće biti ništa. Kosovo i Albanija nemaju granicu, već je granica između Srbije i Albanije i to u dužini od 111 kilometara - rekao je Ðurić.

On je podsetio da se granica između Srbije i Albanije proteže od tromeđe Makedonije, Albanije i Srbije, do tromeđe Srbije, Crne Gore i Albanije i istakao da je to jedina granica koja postoji i koja može postojati.

- Po Rezoluciji 1244 mi smo ti koji imamo prava da koristimo granične prelaze Chafa, Prušit i Vrbnica i da tamo imamo naše osoblje, ali za to izgleda više nikoga nije briga. Isto kao što nikoga u međunarodnoj zajednici nije briga za takve huškačke i preteće izjave koje svakog dana dolaze od različitih albanskih predstavnika", rekao je Ðurić i podsetio da je ova izjava data u prisustvu najviših predstavnika KiM - Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija.

Ðurić je istakao da ta izjava ruši nastojanja da se krhki odnosi u regionu normalizuju, te da se izgrade bolji donosi Srba i Albanaca.

Ðurić je kazao da očekuje i zahteva reakciju međunarodne zajednice i postavlja pitanje "šta bi bilo da je neko od srpskih predstavnika rekao da će biti ukinuta granica, ne između Srbije i neke susedne zemlje, već da će biti ukinut administrativni prelaz".

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da ovakve izjave pokazuju koliko je neozbiljno i neodgovorno nastojanje nekih političara u Centralnoj Srbiji koji zagovaraju tezu da se ne treba ništa rešavati o pitanju Kosova i Metohije i koji "lažu narod da sve može da ostane po starom".

- Ne znam šta misle. Da li misle da treba da sačekamo da Albanci jednog dana ispune jednu od svojih pretnji - zaključio je Ðurić.

Majko:1. januara se ukida granica između Kosova i Albanije

Ministar dijaspore Albanije, Pandeli Majko, najavljujuje otvaranje "granice" između Albanije i Kosova, prenosi kosovski portal Lajmi.net.- Želimo da otvorimo granicu između Albanije i Kosova. Premijer mi je rekao da je doneta odluka. Od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova - rekao je Majko, prenosi portal.On je to izjavio na događaju povodom Dana dijaspore, održanom u Srbici.Tom događaju su prisustvovali i čelnici privremenih institucija u Prištini, između ostalih Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.Majko je, inače, bivši premijer i ministar odbrane Albanije i član najužeg rukovodstva vladajuće Socijalisticke partije Albanije.

#Kosovo

#Marko Đurić

'