AKTUELNO

Petar Petković iz Kancelarije za KiM ističe da je Srbija izložena brojnim pritiscima u trenutku kada želi da reši svoj najveći problem - pitanje Kosova. Sklanjanjem Kosova sa dnevnog reda, ističe, ohrabruju se etnički motivisani napadi na Kosovu i Metohiji.

Velika Britanija od juče predsedava Savetom bezbednosti UN, a u medijima se pojavila informacija da Britanija namerava da spreči srpsku vladu da tokom avgusta održi redovnu sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Petar Petković iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju smatra da je reč o nastavku pritisaka koji su prisutni u trenucima kada predsednik Srbije i Vlada žele da reše pitanje KiM u pravcu koji je dobar i za jednu i za drugu stranu.

- Počinje predsedavanje Velike Britanije i nije prvi put da ova država otvoreno iskazuje neprijateljski stav prema Srbiji - kaže Petković.

Foto: TV Pink

Podseća da je juče u selu Rabovce kamenovana osnovna škola, da su incidenti svakodnevni i ističe da sve ovo ide u prilog tome da je situacija na KiM zabrinjavajuća i da su napadi etnički motivisani. U ovakvoj situaciji, kaže, imamo Britaniju koja teži da u avgustu sa dnevnog reda bude skinuto pitanje redovnog izveštavanja. Podseća da Rezolucija 1244 u 20. tački kaže da je dužnost generalnog sekretara da redovno izveštava o situaciji na KiM.

Foto: TV Pink

- Akcija Velike Britanije je opasna jer se šalje poruka da napadi na Srbe ne predstavljaju opasnost po mir i bezbednost na KiM i regionu. Oni koji napadaju ohrabriće se da to nastave da čine. Zato izveštavanje mora da ostane onakvo kakvo je bilo jer se tako svetu ukazuje na zločine nad srpskim narodom i patnje koje proživljava - kaže Petković za Pink.

Ističe da je važno naći kompromisno rešenje, jer ako se zamrznuti konflikt nastavi, sve više ćemo se suočavati sa pritiscima. Podseća da je Vučić otvorio vrata velikih sila koje danas čuju i razumeju stav Srbije.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da ohrabruje da broj zemalja koje su bile tvrde u stavovima kada je reč o KiM, sada vide da je samo kompromisno rešenje, rešenje za budućnost.

Foto: TV Pink

Govoreći o "neodgovornom ponašanju i zloupotrebi funkcije od strane Velike Britanije", Odalović ističe da je reč o pokušaju da se sa stola skloni tema o kojoj se razgovara širom sveta.

- Britanija sklanjanjem teme šalje lošu poruku o svojoj funkciji u izveštavanju o stanju misije na KiM - kaže Odalović.

Ceo razgovor sa sagovornicima pogledajte u naslovu:

#Kosovo

#Novo jutro

#Petar Petković

'