AKTUELNO

Predsednici Srbije i Izraela nakon sastanka održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je potvrđen odličan odnos i prijateljstvo koje dva naroda gaje i koje seže daleko u prošlost. Obojica su istakla da je važno unaprediti saradnju i podstaći pre svega investitore, ali i turiste iz obe zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Izraela Ruvena Rivlina uz najviše državne i vojne počasti. To je prva poseta jednog izraelskog predsednika našoj zemlji.

Foto: Tanjug

Vučić i Rivlin su se sastali, a nakon razgovora održana je zajednička konferencija za medije.

Predsednik Srbije je podsetio na to da su Jevreji zajedno sa Srbima prošli strahote i u prvom i u Drugom svetskom ratu, te da u Srbiji antisemitizam gotovo ne postoji, kao što neće postojati fašizam, nacizam...

Vučić se zahvalio predsedniku Rivlinu na jakim rečima izgovorenim u Jasenovcu i istakao da Srbija neće zaboraviti stradanje, zločine i genocid koji je počinjen nad Srbima u NDH.

Ističe da Srbija poštuje sve žrtve i nikada neće dozvoliti da neko nipodaštava i smanjuje broj srpskih žrtava iz političkih ili bilo kojih drugih razloga.

Predsednik Srbije zahvalan je Izraelu na ne priznavanju nezavisnosti Kosova, a Srbija će uvek poštovati Izrael i njegov suverenitet.

Foto: TV Pink

Kaže da je razgovarano o bilateralnim odnosima i o poboljšanju saradnje. Podseća da je mnogo izraelskih firmi u Srbiji, ali da je rad da ih ima još. Kaže da želi veći broj izraelskih turista i poziva građane Srbije da posete Izrael.

- Želimo jaku ekonomsku i političku saradnju. Ponosan sam jer je Srbija domaćin večerašnjeg događaja: ceremonije imenovanja ulice po Teodoru Herclu u Zemunu. Ovo će biti simbol našeg prijateljstva - kaže Vučić.

Predsednik Rivlin poručio je da su Srbija i Izrael obeležili 25 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa, ali da prijateljstvo dva naroda seže daleko u prošlost.

Rivlin kaže da je izraelska ekonomija snažna, ali ističe da uz uspeh dolazi i odgovornost. Ponosan je na veliki broj izraelskih investicija u Srbiji i ističe da im je dužnost da budu dobri partneri.

- Sa predsednikom Vučićem dogovoreno je da se okupi zajednička ekonomska komisija i o potpisivanju sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u što skorijoj budućnosti - kaže Rivlin.

Foto: TV Pink

Kaže da su pripadnici jevrejskog naroda koji su propatili tokom holokausta svesni patnje koju je osetio i srpski narod i nada se mestu koje će obeležiti sećanje na drugi svetski rat i gde mlađe generacije mogu da nauče o istoriji.

Rivlin je zahvalio Vučiću na zakonu o restituciji jevrejske imovine. Ističe da je to moralan zakon koji treba da bude model drugim narodima.

- Kasnije tokom dana otvorićemo ulicu Teodora Hercla i nadam se da će naša poseta podstaći jačanje saradnje - kaže Rivlin.

#Aleksandar Vučić

#Izrael

'