AKTUELNO

Svečanosti je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić i brojni gosti iz političkog i javnog života.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić bila je domaćin svečanosti u Kongresu SAD u Vašingtonu, koja je održana povodom obeležavanja jubileja 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.

Danas se sećamo jedinstvenog događaja, kada se pre 100 godina srpska zastava zavijorila ispred Bele kuće. Takva počast odata je samo dva puta u istoriji Sjedinjenih Država – Srbiji i Francuskoj - naglasila je Brnabić u obraćanju.

Brnabić je istakla da je to bila velika čast svim srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu koju je iskazala Amerika predvođena predsednikom Vudro Vilsonom, kao jaku podršku i naklonost prema narodu Srbije. „Ovde sam da vam od srca zahvalim u ime Srbije na toj podršci i naklonosti vaših hrabrih vođa od pre 100 godina“, naglasila je predsednica Vlade i dodala da su dva naroda delila zajedničke vrednosti slobode i oslobođenja.

U obraćanju zvanicama, predsednica Vlade je rekla da je Srbija u Velikom ratu od 1914. do 1918. izgubila više od četvrtine svog stanovništva, kao i da je čitava armija, vlada i značajan deo stanovništva morao da izbegne iz zemlje 1915. na grčko ostrvo Krf. „Naši preci su dokazali da su spremni da žrtvuju sve što imaju za slobodu i nezavisnost“, istakla je premijerka.

Brnabić je naglasila da se malo toga promenilo od tada i da narod Srbije i dalje jednako veruje u mir, pravdu i slobodu „što smo dokazali u Drugom svetskom ratu, kada smo se ponovo borili rame uz rame sa onim, uključujući i Sjedinjene Američke Države, koji su verovali u život, a ne u smrt, u slobodu, a ne u ugnjetavanje, u jednakost, a ne u nadmoć“. Premijerka je istakla da je Srbija zahvalna svim svojim saveznicima i partnerima, jer su se kroz istoriju, zajedno sa njom, uvek borili da zaštitite te vrednosti, koje su danas kamen temeljac modernog sveta.

Predsednica Vlade je rekla da su odnosi između naroda Srbije i SAD pre jednog veka bili na vrhuncu. Tada se srpski diplomata Milenko Vesnić susreo sa predsednikom Vilsonom, a srpsku dijasporu u SAD vodio je jedan od naših najvećih naučnika – Mihajlo Pupin. Brnabić je poručila da veruje kako i danas možemo ponovo da dostignemo taj nivo odnosa i da zajednički trenuci naše istorije iz Prvog i Drugog svetskog rata „utiču na našu sadašnjost i oblikuju našu budućnost“. „Iskreno verujem da su istorijski događaji koji su ujedinili naše narode, kakav je ovaj koga se sećamo danas, značajniji od onih koji nas razdvajaju“, naglasila je Brnabić.

Foto: Vlada Srbije

Premijerka je istakla kako je potrebno još mnogo toga da se uradi kako bi se vratili na pozicije ne samo od pre 100 godina, već i na one od pre 30 godina, kada je naše tradicionalno partnerstvo i međusobna podrška prvi put dovedena u pitanje. „Moramo da čuvamo i negujemo zaostavštinu naše zajedničke borbe za slobodu, zbog čega sam srećna i počastvovana što sam danas ovde. Takođe, jednako je važno da stalno podstičemo plodnu i prosperitetnu saradnju između SAD i Srbije, kako danas, tako i u budućnosti“, zaključila je premijerka.

Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije, na kraju obraćanja, posebno se zahvalila kongresmenu Tedu Pou, kopredsedavajućem srpskog kongresnog kokusa, koji, kako je istakla, godinama neumorno i posvećeno radi na promociji prijateljstva između dva naroda i jačanju veza između dve zemlje. U ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednica Vlade uručila je kongresmenu Pou orden koji simblizuje zahvalnost države i naroda Srbije na svemu što je uradio na jačanju naših odnosa.

Foto: Vlada Srbije

Na svečanosti povodom obeležavanja jubileja, zvanicama su se obratili i Episkop istočno-američki Irinej, zamenica pomoćnika sekretara odbrane SAD Lora Kuper, šef Podkomiteta za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu Ron Džonson i kopredsedavajući srpskog kongresnog kokusa Ted Po. Svečanosti je prisustvovala Mari Rojs, pomoćnik državnog sekretara za obrazovanje i kulturu.

Foto: Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić završava danas posetu Sjedinjenim Državama. Premijerka će imati odvojene sastanke sa senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim Podkomiteta za Evropu Senata, senatorom Tomom Kotonom, članom Vojnog komiteta Senata i kongresmenom Stivom Stiversom, narednim predsedavajućim Srpskog kokusa. Brnabić će posetu završiti učešćem na okruglom stolu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta.

#Ana Brnabić

#Bela kuća

'