AKTUELNO

Premijer Srbije je uveren da se posle ruskih sankcija Turskoj za Srbiju ozbiljnije otvara prostor koji mora da iskoristi.

- U 2015. smo imali mnogo problema i mi i Rusija, sa kursom valute i sa teškim problemima koje smo nasledili iz 2014. godine. Ali 2016. mora da bude mnogo bolja. I mislim da sada otvaramo mnoge mogućnosti za saradnju. Uvek mi se kada o tome počnemo da pričamo, oči otvore i zacakle jer vidim mnogo mogućnosti i mnogo šansi i mnogo nade za tu vrstu saradnje. I nije tu pitanje samo izvoza naših vozila, i da li će nam Kazahstan to dozvoliti, jer to dozvoljava Evroazijski savez, već je to pitanje jedne šire i ozbiljnije saradnje - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da se posle ruskih sankcija Turskoj, ozbiljnije otvara prostor koji Srbija mora da iskoristi.

- Moramo da uložimo više u takozvanoj 'food processing', dakle u ono što jeste finalna obrada, da ne moramo više sirovinu i čistu jabuku ili čist paradajz da izvozimo u Rusku Federaciju. Dakle, i tu su nam potrebne ruske kompanije, tu je moguće i da uđu ruski investicioni fondovi, da pokažu i da naprave te mini-fabrike koje bi mogle da izvoze u Rusiju - ocenio je premijer Srbije.

On je dodao da je bilo razgovora i sa potpredsednikom Rusije Dmitrijem Rogozinom o potpisivanju dugoročnih ugovora o snabdevanju vojske sa Ministarstvom odbrane.

- To je važno, jer kad imate ugovor na pet ili deset godina, onda vi uvek možete da dobijete sve moguće bankarske garancije i sve moguće vrste kolaterala za bilo koje ulaganje i za bilo koju količinu ulaganja u proizvodnju itd. Dakle, čitav taj dijapazon, rekao bih, od igle do lokomotive, stoji nam na raspolaganju - naveo je Vučić.

On je najavio i da bi sledeće godine bilo moguće potpisivanje ugovora sa ruskim železnicama o dugoročnom održavanju srpskih železnica.

Na pitanje da li učlanjenje Crne Gore u NATO može ugroziti bezbednost Srbije, Vučić je istakao da se Srbija ne meša u želje drugih zemalja, kao i da ona želi da bude vojno neutralna.

- Ono gde smo mi osetili probleme za nas, o čemu smo razgovarali sa našim partnerima u Moskvi, dakle, to je bio slučaj kada su neke zemlje počele da naručuju balističke rakete koje se nalaze nama u okruženju, i u tom trenutku mi smo rekli, znate, mi na pancir haubice imamo čime da odgovorimo, odbranićemo se, za patrije tog i tog tipa, imaćemo lazare u serijskoj proizvodnji, ne brinemo, ali ne znam zašto bi neko u našem regionu uzimao balističke rakete, i verujem da ćemo u budućnosti razgovarati o tom pitanju, ili će oni odustati od toga, ili ćemo mi morati da pronađemo odgovor i na to - poručio je premijer.

Vučić je rekao i da se očekuje dolazak ruskog premijera u aprilu, što je ocenio kao veliki podsticaj, od velikog značaja za dalju saradnju, za dalje unapređenje saradnje Rusije i Srbije.

- Ja mislim da su to dobri, dobri znakovi, dobri signali, za dalje unapređenje naših odnosa.

Autor: G. Ninković

'