AKTUELNO

Gosti Nacionalnog dnevnika Marko Matić i Bojan Bilbija komentarisali su naslovne strane dnevne štampe, na kojima je kao udarna vest istaknuto otvaranje prve kule "Beograda na vodi". Obojica su istakla da je reč o najvećem projektu u regionu koji je oživeo uprkos napadima i postao simbol vlasti Aleksandra Vučića.

Izgradnja prve stambene zgrade u "Beogradu na vodi" je završena i ona je juče svečano otvorena, nakon čega je počelo useljavanje prvih stanara. Vrpcu su, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, presekli premijerka Ana Brnabić, ministar u vladi Siniša Mali, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik kompanija "Eagle Hills" Muhamed Alabar, direktor kompanije "Beograd na vodi" Nikola Nedeljković.

Marko Matić iz "Antidota" ističe da je projekat "Beograd na vodi" osporavan sa svih strana i ostaće upamćen kao simbol vladavine Aleksandra Vučića i jedan od najvećih rezultata ove vlasti.

- Većina gradova u Srbiji leži na rekama, a gotovo nijedan nije iskoristio tu svoju lokaciju. Imamo urbanističke probleme od kojih je patio i Beograd, ali je to sada promenjeno - kaže Matić za Pink.

Reka je, ističe, najatraktivniji deo grada, te bi trebalo da je i njegov centar. Kaže da je "Beograd na vodi" velika pobeda onih koji su u njega verovali i podsetio je na mnoga osporavanja:

- Komentari sun a samom početku bili da će ceo projekat ostati na nivou makete, a sada kada je sve krenulo da niče, tada je kritika prešla na drugi teren: govorili su da je u pitanju pranje novca, kriminal, da je zemljište poklonjeno... Želeli su da opstruišu projekat, ali ljudi koji imaju viziju pokazali su da je sve moguće sa jasnom vizijom, političkom voljom i konkretnim planom - kaže Matić.

Foto: TV Pink

Novinar "Politike" Bojan Bilbija kaže da se konačno vidi opipljiv rezultat rada na ovom projektu, za čiju materializaciju treba vremena. Kaže da je ovo najveći projekat u regionu i da bi mnogi poželeli da ga imaju.

- Projekat je splet više okolnosti: fenomenalne lokacije, dobre investicione klime... Bili smo odlučni da započnemo projekati već smo na kraju prve faze - kaže Bilbija, dodajući da se uz ovaj projekat razvijaju i saobraćajnice i cela infrastruktura grada.

Matić kaže da su projekti spuštanja na reke postojali i ranije, ali da nisu izvedeni zbog nemara prethodnih vlasti, ali možda i mentaliteta koji nam nije dozvolio da iskoristimo ono što nam je dato.

Pokazali smo da možemo da prihvatimo modernizacijske tokove, da prihvatimo duh vremena i razmišljamo o budućnosti - kaže Matić, dodajući da će rezultata biti sve više i više. Podseća da Srbija nije zapećak Evrope i da će biti u redu najrazvijenijih evropskih i svetskih nacija.

Foto: TV Pink

Bilbija je podsetio da je mnogo toga moralo biti urađeno kako bi se uopšte započeo projekat. Ističe da su “planine morale biti pomerene”.

- Izmeštena je Železnička, autobuska stanica... setite se kako je izgledao ceo taj deo, bilo je mnogo ružno! Trebalo je srediti papirologiju, izmestiti prugu, promeniti saobraćajnice… Morali smo da menjamo decenijske naslage i to je zasigurno bilo najteže u ovom projektu - smatra Bilbija.

Ističe da je slučaj Savamale izmišljen da se ne bi došlo do vidljivih rezultata, a da je sada, kada je nikao “Beograd na vodi” ovaj slučaj pao u zaborav. Podseća da je čitav jedan pokret nastao na antipropagandi Beograda na vodi i od njega je i profitirao. Matić kaže da bi bio veliki uspeh i da je neko samo raščistio teren na kojem je “Beograd na vodi” građen, a zahvaljujući fantastičnoj lokaciji i atraktivnosti, ne bi bilo šanse da investitori ne zažele da u nju ulažu.

Matić kaže da se iza napada na "Beograd na vodi" verovatno kriju interesi.

- Opozicija pristupa politici tako što radi projekte za koje je potrebno maksimum četiri godine da se završe, jer je to dovoljno da se vidi da navodno nešto rade pred izbore - kaže Matić. Ističe da je rast danas možda manji nego ranije, ali je današnji rast “na zdravim nogama”, dok je ranije bio “napumpan” i veštački generisan.

- Današnji rast je prirodan i imamo dugoročno održivu priču. Stvari se postavljaju na zdrave noge, napredovali smo i savzreli, ali možda toga još nismo ni svesni - kaže Matić.

Bilbija podseća na završetak autoputeva, što je ranije bilo samo maštarija.

- Gradimo pet ili šest autoputeva u istovreme i setimo se da je to pre deset godina bila samo bajka. Bitno je imati plan, krenuti sa njegovim realizacijom deo po deo i, ako se ovako nastavi, mi za deset godina nećemo moći da prepoznamo naš grad i državu - kaže novinar "Politike" za Pink.

Kada je reč o poseti Vučića Parizu, Matić kaže da je ona važna zbog evrospkih integracija. Podseća da Francuska traži rešavanje problema unutar EU, a tek onda članstvo novih država, dok Nemačka ima povoljniji pristup po nas.

- Poseta će ubrzati sve naše procese i pomoći će da se učvrsti mir u regionu. EU podržava stabilnost, jer je to njena civilizacijska i moralna obaveza - kaže Matić.

Bilbija kaže da, sem evropskih integracija, postoji niz tema o kojima će se razgovarati: Francuska i Srbija gaje prijateljske odnose, sve je više francuskih investicija, Makron će na jesen doći u Beograd. Bilbija podseća na brojna ulaganja iz Evrope, pre svega iz Nemačke, što znači da se Srbiji veruje i da je vrlo realno da države Evrope počnu da se utrkuju o ulaganjima u našu zemlju.

Foto: TV Pink

Kada je reč o sastavu delegacije lažne države Kosovo, Matić kaže da oni pokušavaju da se homogenizuju i pošalju poruku zapadnim partnerima da alternative sadašnjem stanju ne postoji. Ističe da se menja odnos snaga i da će se morati razgovarati.

- Srbija ima sve više dobrih aduta u rukama i otvara se prostor za pregovore i rešenje obostranim kompromisom - smatra Matić.

#Bojan Bilbija

#Marko Matić

'