AKTUELNO

Najavljena promena načina odlučivanja u EU mogla bi da olakša prijem lažne države. Uvođenjem kvalifikovane većine uklonili bi otpore petorke koja nije uz Prištinu.

Novi način odlučivanja u EU, koji je najavio evropski komesar Johanes Han, mogao bi da postane i nova prečica za tzv. Kosovo. Mehanizam po kojem za određene korake ka punopravnom članstvu u Uniji neće biti potreban konsenzus svih članica, pojedine države mogle bi da iskoriste da pokušaju da Kosovo "poguraju" na evropskom putu, uprkos stavu zemalja koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost.

Zagrebački "Večernji list" objavio je, pozivajući se na izjavu Hana, da se Evropska komisija sprema za uvođenje novih pravila po kojima za pojedine odluke ne bi više bila potrebna saglasnost svih članica, već kvalifikovana većina od najmanje 55 odsto država članica, koje pokrivaju najmanje 65 odsto ukupnog stanovništva EU.

Pročitajte još: VESIĆ ZA PINK: 'Beograd na vodi' za nas je velika pobeda Srbije i prestonice, a za opoziciju PORAZ i dokaz njihove nesposobnosti!

To bi važilo za određene korake na evropskom putu, ali bi za prijem u članstvo ipak ostao uslov da se o tome saglase sve članice. Ova novina mogla bi da se primenjuje već od jeseni.

Prema tumačenju zagrebačkog lista, ovakva odluka mogla bi da spreči Hrvatsku da ubuduće blokira pristupne pregovore Srbije, kao što je to ranije pokušavala.

Međutim, eventualna nova pravila mogla bi da se iskoriste i kako bi se Priština "prošvercovala" pored država poput Španije ili Kipra, koje su čvrste u stavu da se Kosovo ne može tretirati kao samostalna država. Ukoliko bi bila usvojena, odluke o određenim ustupcima Prištini, mogle bi da budu donete i bez saglasnosti država koja ne priznaju Kosovo. Odnosno, preglasavanjem bi bio prokrčen put do konačne odluke o prijemu lažne države u EU.

STEFANOVIĆ: POTREBNA JASNA OSUDA

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da EU treba da reaguje na zastrašivanje i hapšenje Srba na KiM i da jasno osudi ponašanje Albanaca: - Ne znam da li je više cinično ili tragično kada kažu "pozivamo obe strane". Ako Evropa hoće da bude ozbiljan igrač na Balkanu, da rešava probleme na svojoj teritoriji kako ne bi ostao zamrznuti konflikt, onda treba da se uključi u to, i da, kada vidi da neko radi nešto što je protiv prava, to jasno osudi.

Foto: MUP Srbije

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da bi eventualno usvajanje novog načina odlučivanja u Evropskoj komisiji za Srbiju moglo da bude mač sa dve oštrice:

- Sa jedne strane to bi zaista blokiralo mogućnost hrvatske opstrukcije našeg napredovanja ka EU. Međutim, znajući odnos briselske adnimistracije prema pitanju KiM, čini mi se da bi taj aspekt mogao da bude presudan. Tako bi zagovornice kosovske samostalnosti uspele da nadglasaju članice EU koje tu nezavisnost ne priznaju.

Pročitajte još: Marko Đurić: Nervoza Prištine je razumljiva - nije sve po njihovoj volji

Takozvano Kosovo nada se da bi ove godine moglo da dobije viznu liberalizaciju, odnosno da bi EU mogla da omogući nosiocima pasoša lažne države da nesmetano, bez vize, putuju u zemlje "šengena".

Priština je, inače, pre nepune tri godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Teorijski, posle uspešne implementacije SSP, ona bi mogla da aplicira za članstvo u EU. U praksi, međutim, zbog činjenice da pet zemalja Unije ne priznaje Kosovo, svaki njihov sledeći korak je - blokiran. Osim, ako se ne promene pravila o odlučivanju.

#EU

#Johanes Han

#Kosovo

'