AKTUELNO

Kineska agencija "Sinhua" izvestila je o sastanku srpske premijerke Ane Brnabić i kineskog premijera Li Kećanga u u Sofiji, navodeći da je Li tom prilikom ocenio da se sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije razvija bez problema.

Agencija prenosi i da su se premijeri Kine i Srbije u razgovoru u petak dogovorili da dve strane dodatno unaprede saradnju na konkretnim projektima.

Li, koji u Sofiju boravi u službenoj poseti i učestvuje na Sedmom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, istakao je da je Kina spremna da produbljuje sarađuje sa Srbijom na različitim poljima na održiv i snažan način.

Napomenuvši da bilateralna saradnja u praksi ima solidnu osnovu, Li je ukazao da rekonstrukcija na deonici Beograd-Stara Pazova na pruzi Beograd-Budimpešta, "vodećeg projekta u okviru saradnje 16+1", napreduje bez problema i poručio da dve strane treba da udruže napore kako bi se ona nastavila.

Pored toga, naglasio je, železara Smederevo u koju je uložila kineska kompanija, postavila je uspešan primer ne samo bilateralne saradnje, već i saradnje na velikim projektima između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, navela je kineska agenicija.

Sinhua navodi i da je Brnabić rekla da je bilateralna saradnja u praksi beleži stabilan napredak, a da železara Smederevo radi bez problema i postaje sve profitabilnija.

Brnabić je naglasla da je Srbija spremna da sarađuje s Kinom na nastavku projekta izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, te je pozvala kineske kompanije da učestvuju u projektima poput rudarstva, energetike i infrasktrukture.

Ona je pozvala kineske turiste da dođu u Srbiju, posle usvajanja bezviznog režima za kineske državljane, i izrazila nadu da će doći do dalje promocije razmene između ljudi.

#Ana Brnabić

#Sofija

'