AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, nakon sastanka "balkanske četvorke" u Solunu, da ove četiri zemlje, u uslovima kada Evropa ne deluje uvek jedinstveno, treba da deluju jedinstvenije i rešavaju probleme na poluostrvu, te istakao da je ovaj format veoma važan za našu zemlju, ali i budućnost sve četiri države Balkana.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon sednice Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije, Republike Grčke, Republike Bugarske i Rumunije, kazao da je zadovoljan ovim susretom, iako je, kaže, kao pravi Srbin uvek narmšten i nešto mu uvek nedostaje.

Vučić je rekao da je za Srbiju ovo veoma važan i da je Srbiji važna podrška ove tri zemlje.

- Ja nisam ni šarmatan, ni energičan, ni optimističan kao Cipras i uvek sam kao pravi Srbin namršten, ali jako sam zadovoljan ovim susretom i hvala Aleksisu na izuzetnom gostoprimsvu. Ovo je za nas važno, jer smo dobili prijatelje na evropskom putu Srbije - rekao je srpski predsednik. On je ukazao da je na sastanku bilo reči i o telekomunikacijama, ali i o nečemu o čemu Srbija i Grčka do sada nisu razgovarale.

- Radi se o zajedničkim taksama i tarifama. Aleksisis je rekao istinu za železničku prugu, Srbija završava svoj deo autpoputa do bugarske granice i u potpunosti do Skoplja, očekujemo da povezanost naših zemalja bude još bolja i još izraženija - istakao je Vučić.

- To može da donese ogromnu korist za sve zemlje, da možemo na jedinstven način sve da administriramo. Ovo će doneti ekonomsku korist stanovnicima našim zemljama - uveren je Vučić.

Konstatovao je da je putna povezanost Srbije i Rumunije veoma loša, zbog čega je na ovom sastanku razgovarano o autoputu Pančevo-Vršac-Temišvar.

Takođe, kako je dodao, sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom razgovarao je o železničkoj pruzi Beograd-Skoplje-Solun. On je obavestio prisutne da Srbija završava svoje puteve, da će završiti svoj deo autoputa do Gradine, bugarske granice, kao i granice sa Makedonijom, sve što se decenijama nije radilo.

Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, zahvalio je Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj što su spremne da čuju i saslušaju stav Srbije.

- Ja molim da nas razumeju povodom našeg velikog problema u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine - dodao je predsednik Srbije je naglasio da je važno rešavati probleme na Balkanskom poluostrvu, jer sve što bismo stavljali pod tepih samo bi nam se vratilo kao boomerang.

- Nikada se nisam mešao u suverena pitanja drugih zemalja, a tako ni oko imena vašeg severnog šueda. Ali, nema sumnje da je i u Srbiji, za svakog stanovnika naše zemlje koji vidi da su dve strane, koje su imale suprostavljene stavove, postigle dogovor, dobra vest, dobra vest za ceo region. Želim da se na takav način nastavi ubuduće, ne ulazeći u pojedinačne ineterese zemalja - objasnio je on.

Foto: Tanjug

Cipras: Za evropski Balkan i Srbiju u EU

Premijer Grčke Aleksis Cipras, domaćin sastanka zapadnobalkanske četvorke, poručio je večeras da region Zapadnog Balkana ima pred sobom novu, dinamičnu perspektivu , ali da je potrebno imati i viziju i veru u regionu i činiti i hrabre korake, ponekad i "protiv struje".

Grčki predsednik je na rekao da u ovih godinu dana niko nije očekivao da će se toliko toga promeniti u zemljama Balkana i podsetio na događaje u prethodne 4 godine.

- Podržavamo Srbiju i smatramo da je Srbija deo evropske porodice čiji će član, nadamo se, uskoro postati. Govorili smo i o samitu 16+1, ali i o samitu Berlinskog procesa uz učešće prvi put i Grčke i ja ću biti prisutan. Razgovarali smo o austrijskom ali i o rumunskom predsedavanju EU, kao i migracijama. Odlučili smo da imamo i paralelno sastanak ministara za infrastrukturu zbog niza projekata koje je potrebno ostvariti u narednom periodu - rekao je Cipras i zahvalio se svojim kolegama iz Srbije, Bugarske i Rumunije.

Borisov: Ekonomsko povezivanje regiona, Srbiji podrška ka EU

Bugarski premijer Bojko Borisov kaže da je današnji razgovor "balkanske četvorke" bio ozbiljan i važan, da nisu želeli da pruže samo političke poruke, već da su razgovarali o svim načinima i sistemima ekonomskog povezivanja, a da, kad je reč o Srbiji, uvek podržavaju njeno članstvo u EU, kao i napore da "reši emocionalno pitanje s Kosovom".

- To je pitanje važno rešiti, a mi smo tu da pomognemo na putu ka članstvu u EU. Prema Srbiji se uvek ponašamo kao da je već članica EU, jer to su naši prijatelji i susedi i predsednik Srbije danas ni na jedan način nije osetio da mi nemamo takav odnos - rekao je Borisov na pres konferenciji nakon sastanka s predsednikom Srbije i premijerima Grčke i Rumunije.

Kako je rekao, danas u razgovoru predstavnici četiri zemlje nisu delili Zapadni Balkan, jer su se okupili da govore o budućnosti.

Danćila: Podrška Srbiji na putu ka EU

Premijerka Rumunije Vjorika Danćila istakla je danas u Solunu da Zapadni Balkan igra značajnu ulogu u Evropi, kao i da Srbija ima punu podršku Rumunije na putu ka EU. Podsetila je da će Rumunija od 1. januara 2019. godine preuzeti predsedavanje Evropskom unijom i da su, u tom kontekstu, razgovarali i o daljoj podršci evrointegracijama Srbije i celog regiona.

-U razgovoru smo istakli da želimo da podržimo prijem Srbije u EU i želeli smo da uverimo srpskog predsednika da ima svu našu podršku, i to ne samo na političkom nivou - rekla je ona u zajedničkom obraćanju.

Kako je dodala, na sastanku je bilo reči o projektima značajnim za sve partnere, uz ocenu da bi ministri četvorke u budućnosti trebalo češće da se susreću, kako bi se ostvarili ciljevi. Zahvalila je domaćinu sastanka na gostoprimstvu, navodeći da je Grčka veoma važna zemlja u ovom regionu i igra veliku ulogu u njegovom razvoju, i čestitala Bugarskoj na uspešnom predsedavanju EU u prethodnih šest meseci.

#Aleksandar Vučić

'