AKTUELNO

Šef odborničke grupe “Savez za Srbiju” Dragan Ðilas izjavio je danas da ta odbornička grupa neće glasati za plan u vezi sa izgradnjom metroa, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da ne može da veruje da Ðilas neće glasati za beogradski metro, samo zato što je, kako je rekao, “uvređena mlada”.

Reč je o predlogu odluke o izradi plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metroa, o kojoj se danas raspravlja na sednici Skupštine grada Beograda.

Vesić kaže da mu je žao što Ðilas neće glasati za tu odluku i da bi odbornici “Saveza za Srbiju” trebalo da stanu iza struke i pruže priliku nekome ko je dobio većinu glasova na izborima da realizuje projekat koji je uradila struka, a ne “na osnovu onoga što je neko sam crtao u kabinetu”.

- Način na koji smo izabrali gradnju prve linije metroa je uradila struka. Niko drugi nije donosio odluku. Mi donosimo odluku na osnovu toga šta nam kažu stručnjaci, ne crtamo sami u kabinetima gde nam padne na pamet da ide metro kao što se radilo za vreme Dragana Ðilasa - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

On kaže da će gradnja prve linije metroa početi do kraja 2020. godine, a, na Ðilasove primedbe da će se plan o kome se danas raspravlja raditi 27 meseci, Vesić kaže:

- Da, čitav plan za čitav metro, ali će se metro raditi u fazama i prva linija će se raditi u četiri faze, a to znači da će prva faza prve linije početi mnogo ranije.

Objasnio je da će 10. februara biti završena studija izvodljivosti i da će se tada tačno znati koliko će trajati izgradnja metroa.

- Za razliku od Ðilasa, koji je imao pet godina da nešto uradi sa metroom, da počne da radi, da ne daje prazna obećanja, mi ćemo početi da ga radimo i uspećemo da ostavrimo san koji on nije ostvario - rekao je Vesić.

Dodao je da je procena da će prva linija metroa koštati oko 1,3 milijarde evra, a obe linije više od četiri milijarde evra.

Prethodno je Ðilas na sednici naveo da neće podržati plan u vezi sa izgrađnom metroa, jer je, kaže, suprotan onome što je Skupština grada usvojila u vreme dok je on bio gradonačelnik.

On je rekao da će izrada plana trajati 27 meseci, te da bi najranije 1. oktobra 2020. on mogao da bude usvojen i da potom počne izgradnja.

Ðilas je rekao da projekat Beorgad na vodi preedviđa da do 31. decembra 2019. godine bude izgrađena linija metroa koja će proći kroz taj deo, kao i neophodna infrastruktura.

On je rekao da postoji mogućnost da 2020, zbog eventualnog kašnjenja, većinski partner traži plaćanje penala.

Povodom tih tvrdnji Vesić je rekao da Ðilas ima opsesiju Beogradom na vodi.

- To vam je kao prevareni muž, tako izgleda. Ðilas je 2013. godine hvalio Beograd na vodi kad je bio na sastanku sa Vučićem, pričao da je to veliki projekat, a sada priča da nije dobar - rekao je Vesić.

On je dodao da ne postoji ugovorna obaveza da metro prođe kroz Beograd na vodi, ali da je normalno da taj prostor saobraćajno povezete zbog velikog broja ljudi koji će tu živeti.

#Dragan Đilas

#Goran Vesić

#Metro

'