AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da ne očekuje ništa od predstojeće runde dijaloga u Briselu, istakavši da će svi pritisci koji se vrše na srpske pregovarače u dijalogu sa Prištinom imati kontraefekat, kao i da oni nisu slučajni.

- Ne očekujem ništa od tih razgovora. Ako imate onakve užasne izjave Tačija, Hotija i Hodžaja kada pričaju o KiM kao o njihovoj teritoriji, a nije ni milimetar njihov, jasno vam je da nisu spremni ni za kompromis ni za dijalog, pa nema razloga da nešto posebno očekujem - rekao je Đurić.

On je naveo da je s tim u vezi razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

- Predsednik je sinoć razgovarao sa predstavnicima EU i jasno mi je poručio da ako su stavovi Prištine zaista takvi kakve Tači, Hodžaj i ostali opisuju, onda nema ni svrhe da se na takav način o bilo čemu razgovara i sasvim sigurno oni koji misle da mogu da različitim pritiscma - a to nisu slučajni pritisci - izmišljotinama i lažima dovedu Srbiju u slabiji položaj, neće u tome uspeti - poručio je Đurić.

Kako je naveo, količina pritiska koji primenjuju i prema predsedniku i prema njegovoj porodici nije slučajna i "sve to ima za cilj da izvrši psihiloški pritisak na pregovarače Srbije pred važne razgovore u Briselu".

- Svi pristici koji se vrše u vezi s tim mogu da imaju samo kontraefekat. Mi ćemo svakako razgovarati s ciljem da se pronađu rešenja, ali nećemo pristajati da se na uštrb interesa zemlje nešto uradi - naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

On kaže i da Beograd želi da teme runde dijaloga u nedelju budu i primena sporazuma o ZSO i budućnost uopšte, ali ističe da ti razgovori ne mogu biti ograničeni.

- Tači tvrdi da on raspolaže teritorijom Kosova. To nije njegova teritorija, to je teritorija Srbije i to treba svima da bude jasno - kaže Đurić.

On izražava nadu da su prestavnici Prištine bili u Brisel nadavno pozvani "na preslišavanje što već pet godina izbegavaju primenu sporazum o ZSO i drugih sporazuma".

- Ali, to ćemo sutra pitati i predstavnike EU - napominje Đurić, koji na pitanje da li nova faza dijaloga podrazumeva i novi format, kaže da da je za Beograd - format EU.

- A videćemo šta nas čeka u Briselu i da li će oni imati nekakvih ponuda. Za nas je Brisel adresa - zaključio je Đurić.

#Dijalog

#Marko Đurić

#Priština

'