AKTUELNO

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije UN-a Bintu Keitom, kao i sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN-a i šefom UNMIK-a Zahirom Taninom.

Predstavnica UN posebno je istakla značaj doprinosa koji Srbija, kroz učešće u pet mirovnih operacija Ujedinjenih nacija sa preko 300 pripadnika, pruža očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

Foto: Tanjug

Takođe, izražena je opredeljenost za nastavak prisustva i delovanja UN misije na Kosovu i Metohiji, u skladu sa rezolucijom SB UN 1244, kao i njenog angažmana na očuvanju stabilnosti i izgradnji poverenja među zajednicama.

Ističući značaj koji Ujedinjene nacije imaju za Srbiju kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ministar Dačić naglasio je neophodnost očuvanja UNMIK-a kao garanta statusne neutralnosti, u nesmanjenom obimu i mandatu, kao i opredeljenost Srbije za iznalaženje kompromisnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Takođe, izrazio je spremnost za nastavak učešća Srbije u mirovnim operacijama u okviru daljeg doprinosa kolektivnoj bezbednosti, kao i opredeljenost za dalje unapređenje saradnje Srbije i Ujedinjenih nacija u najznačajnijim oblastima delovanja Organizacije, saopšteno je iz MSP.

Foto: Tanjug

#Ivica Dačić

#UNMIK

#Zahir Tanin

'