AKTUELNO

Dragan J. Vučićević, glavni i odgovorni urednik "Informera"povodom afere koja potresa Ujedinjene nacije i toga što su poslovni partneri Vuka Jeremića, Patrik Ho, Šeik Tidijan Gadio i Ji Jianming u pritvoru, a istraga se vodi i protiv Emilija Lojoza zbog podmićivanja predsednika Ugande i Čada i pranja novca, rekao je da je lobiranje zanimanje, ali da Vuk Jeremić nije lobista.

- On je sitni prevarant, to je najpokvareniji čovečuljak koji se ikada u Srbiji domogao bilo kakve državne funkcije. On menja sam sebe zavisi ko mu da koliko keša, to je jedan prevarant - ocenio je Vučićević za Novo jutro televizije Pink.

- U trenutku kada Vuk Jeremić kao predsednik generalne skupštine UN ide kod svoga brata, on ga tako zove, Lozoju, koji je u Meksiku pod ozbiljnom istragom zbog korupcije teške tridesetak miliona evra, ide kod njega, vodi mu Kineze i dogovara ulaganje kineskih kompanija u energetiku, u tom trenutku to je u Meksiku kriminalno delo - istakao je Vučićević.

Kako dodaje, Lozoja je osumnjičen u Meksiku za pranje novca i proneveru poreza.

Foto: Printscreen

Vučićević je povodom jutrošnje blokade „Gazele“ rekao je da je to međunarodni auto-put koji spaja zapadnu Evropu sa jugom i istokom Evrope.

- To nema nigde na svetu. Osam automobila i ukupno 12 ljudi, nekih čudnih ljudi, stalo je i preprečilo glavni auto-put u ovom delu Evrope. Da su to uradili u Americi, bili bi prebijeni, uhapšeni i poslati kod psihijatra verovatno - rekao je Vučićević.

Kako dodaje, blokadu na Slaviji pravila su trojica motorista, od kojih svi voze najnovije motocikle marke BMW.

Marko Matić, urednik medijske mreže "Antidot", povodom afere koja potresa Ujedinjene nacije rekao je da je ono što je „Antidot“ objavio pre godinu dana dobilo neku vrstu međunarodne potvrde kada su Jeremićevi glavni saradnici i finansijeri uhapšeni u Njujorku.

- Mi smo Vukom Jeremićem počeli da se bavimo u vreme kada je bio kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Tada smo primetili da se oko njega gomilaju neki ogromni novčani tokovi, ukupno je bilo nešto oko sedam miliona evra uplate koje su legle na njegov račun. Kada smo to primetili bilo je neobično odakle Jeremiću toliki novac - kazao je Matić.

Foto: Printscreen

On dodaje da kada se postavi pitanje za šta je Jeremić dobio toliki novac i po kom osnovu, on vrši zamenu teza i počinje da priča o drugim temama.

- On punih godinu i po dana izbegava da odgvori na pitanja. U zemljama gde ne postoji zakon o lobiranju, tu je lobiranje u zakonskoj sivoj zoni, a ako podrazumeva da podmićujete predsednike država da bi promenili zakone, to se naziva korupcijom - objašnjava Matić.

Kako ističe, takvim ponašanjem Jeremića, narušen je ugled Srbije i ugled Ujedinjenih nacija.

- Ovde vidimo da su visoki funkcioneri UN-a umešani u taj skandal. Uplate koje je Jeremić dobio u Beogradu ništa se ne razlikuju u odnosu na uplate koje su dobili Patrik Ho i Gadio u Njujorku. Sve to izgleda legalno, ali kada se pogleda za šta su te uplate, za koju vrstu konsultantskih usluga, mi to u Beogradu još ne znamo, a FBI je počeo da istražuje - naglasio je Matić.

Jovan Kovačić iz Ist west bridge-a, rekao je da ako je FBI krenuo to da ispituje, može da postane veliki skandal.

Foto: Printscreen

- Postoji mnogo prostora za reforme u Ujedinjenim nacijama, ta trgovina uticajem preko UN-a, ne samo u Njujorku, nego i u celom svetu je već poznata. Sve je to skrenulo sa svog osnovnog koncepta - istakao je Kovačić i dodao da kada je neko na nekoj poziciji, a pored toga se bavi i lobiranjem, da je to apsolutno zabranjeno.

Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost rekao je da priča o lobiranju nema veze sa Jeremićem koji, kako kaže, nema veze sa lobiranjem i da jednostavno može da se utvrdi da li je Vuk Jeremić plaćao kampanju od para koje je dobijao od Katara i drugih zemalja koje se pominju.

Foto: Printscreen

- Jednostavno može da se utvrdi krivično delo i odgovornost svakog ko je te pare koristio. U Kataru se nalaze kancelarije terorističkih organizacija. Ako se iz takve zemlje uzima novac, zaista ne znam šta treba za njih, koje konsalting usluge - zaključio je Dragaš.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista rekao je da je Tramp kada je došao na vlast rekao da će isušiti močvaru, a da je to značilo da će broj lobista biti smanjen.

Foto: Printscreen

- Dogodilo se upravo suprotno, došlo je do pojačane aktivnosti lobista. Čini se i do porasta novca koji je u opticaju, kada se o lobiranju radi. Značajno je da dolazi do repozicije moći - istakao je Vuković.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu:

#Dragan J. Vučićević

#Vuk Jeremić

'