AKTUELNO

Mekalister će 19. decembra predstaviti izveštaj o napretku Srbije spoljnopolitičkom odboru EP.

Srbija je pokazala veliki napredak na putu ka Evropskoj uniji, a brzina pregovora o članstvu zavisi od daljeg unapređivanja vladavine prava i normalizacije odnosa Beograda i Prištine, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

U intervjuu portalu Juropian vestern Balkans, Mekalister je rekao da je od 2015. godine, Srbija otvorila veoma važna poglavlja 23 (o pravosuđu i osnovnim pravima) i 24 (o pravdi, slobodi i bezbednosti).

Ocenio je da se ekonomska situacija u zemlji popravila, da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i pomirenju, ali da je potrebno da se više posveti pažnja osiguravanju nezavisnosti sudstva, borbi protiv korupcije i osnaživanju demokratskih institucija.

- Ubeđen sam - Srbija je čvrsto opredeljena za put ka EU. Koliko će brzo napredovati, zavisi od same zemlje. Srbija je pokazala veliki napredak na tom putu, ali postoji još izazova. Brzina pregovora zavisiće od daljeg napretka u vladavini prava i napretku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - rekao je Mekalister upitan da li je realno da Srbija bude spremna za članstvo do 2020. godine.

Mekalister je naveo i da je vladavina prava "centralni deo" pregovora o članstvu.

S. M.

#Dejvid Mekalister

#EU

#Srbija

'